FN Plzeň dá letos do přístrojů, staveb a oprav 700 mil. Kč

23. 2. 2016 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Investice za 700 milionů korun, převážně z vlastních zdrojů, plánuje letos plzeňská fakultní nemocnice (FN). Největší zdravotnické zařízení na západě Čech, které mělo loni obrat 5,75 miliardy korun, v posledních letech investice zvyšuje.


Loni nemocnice investovala 573 milionů korun, v roce 2014 to bylo 245 milionů. Největší výdaje FN čekají, protože příští rok by chtěla zahájit stavbu chirurgického pavilonu za dvě miliardy korun. Letos vynaloží peníze na přístroje, stavbu parkovacího domu, rekonstrukce ambulancí a oddělení a na další projekty, řekl dnes novinářům ředitel Václav Šimánek.

Ze 700 milionů korun bude asi 100 milionů dotace. Na přístroje je určeno asi 300 milionů korun - počítá se například s 3D laparoskopickou věží na chirurgické klinice nebo s přístroji pro onkogynekologické a pro perinatologické centrum.

Nemocnice také letos postaví za 140 milionů korun parkovací dům v lochotínském areálu pro 400 aut zaměstnanců, na víc než 20 milionů korun je naplánovaná rekonstrukce ambulancí chirurgické kliniky, na kterou později naváže rekonstrukce jednotky intenzivní péče kliniky za 40 milionů korun. Připravuje také rekonstrukci Centrálního příjmu za 25 milionů korun. V borském areálu nemocnice se počítá s rekonstrukcí stravovacího zařízení za 45 milionů korun, s přípravou vzniku nového oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče za 20 milionů korun nebo s další etapou rekonstrukce chirurgického oddělení.

Fakultní nemocnice Plzeň je s 4423 zaměstnanci největším zaměstnavatelem v kraji a s 1713 lůžky největším zdravotnickým zařízením na západě Čech. Loni provedli lékaři v ambulancích 1,024 milionu ošetření, 71,570 pacientů bylo hospitalizováno, v nemocnici rodilo 3237 žen. Průměrná mzda činila loni 37.748 korun. Nemocnice loni mimo jiné postavila nový moderní heliport za 45 milionů korun, na stejnou částku přišla kompletní rekonstrukce a modernizace kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny, víc než 200 milionů korun stály loni přístroje pro traumatologii a onkologii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?