FN Plzeň dokončuje nový heliport, zkrátí se transport pacientů

23. 9. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Plzeň, největší zdravotnické zařízení na západě Čech, dokončuje stavbu nového nadzemního heliportu pro přistávání vrtulníků. Díky tomu, že heliport stojí blízko budovy, kde je urgentní příjem, zrychlí se transport pacientů od vrtulníku k ošetření.


Náklady na postavení heliportu, který bude uzpůsoben i pro noční přistávání, jsou 44 milionů korun. Nemocnice platí 14 milionů ze svého, zbytek pokryjí dotace, řekl ČTK ředitel nemocnice Václav Šimánek.

„FN Plzeň má status traumacentra a z něj vyplývá, že musíme mít hlavní heliport i pro noční přistávání a jeden záložní heliport,“ uvedl ředitel. Dosavadní heliport je od budovy s urgentním příjmem vzdálen několik stovek metrů. Když přiletí letecká záchranná služba, musí se pacient nejdříve přeložit z vrtulníku do sanitky, ta s ním přejede k urgentnímu příjmu, kde se pacient znovu překládá a odváží na příjem.

„Nový heliport má bezprostřední návaznost krytou lávkou do plus prvního patra, takže personál letecké záchranné služby přímo převeze nemocného na Emergency. Vzdálenost bude asi tak 70 metrů,“ uvedl přednosta Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Richard Pradl.

V Plzeňském a Karlovarském kraji, pro něž traumacentrum nemocnice slouží, létá armádní Letecká záchranná služba s vrtulníky Sokol. Nový heliport je dimenzovaný až do hmotnosti 6,4 tuny a bude tak použitelný i v případě živelních pohrom, kdy se využívají vojenské vrtulníky. Heliport tvoří masivní monolitická deska, která stojí na vyztužených sloupech.

Heliport nemocnice dokončí v druhé polovině listopadu 2015. Stane se z něj hlavní heliport a současné přistávací místo bude záložním heliportem. To ale bude platit jen zhruba pět let. Nemocnice chce totiž postavit nový pavilon chirurgických oborů za 1,5 miliardy korun a v roce 2020 ho otevřít. „Za pět let bude vše jinak, až postavíme nový chirurgický pavilon, bude mít heliport na střeše. Ten se pak stane hlavním heliportem a dnešní budovaný heliport bude záložní,“ dodal Šimánek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?