FN Plzeň otevřela na chirurgii Bory nadstandardní pokoje

7. 1. 2019 6:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Devět nadstandardních pokojů hotelového typu s klimatizací, sociálním zařízením, připojením na internet, vybavenou kuchyňkou či televizí otevřela chirurgii v areálu Bory Fakultní nemocnice Plzeň. S pacientem zde může trvale pobývat i někdo z nejbližších. Pokud to umožňuje zdravotní stav, může pacient v pokoji mít například i pracovní schůzky. Podobné oddělení nemá v ČR žádná jiná fakultní nemocnice, řekl primář chirurgie Václav Karnos.


"Doba pokročila a pacienti vyžadují stále větší komfort. Nejen profesionální péči lékařů a sestřiček, ta se bere dnes už jako samozřejmost. Ale současně požadují soukromí, bezpe7čí, klid a pokud možno mít s sebou v době nemoci osobu blízkou, která tu s nimi může být 24 hodin denně a může je podpořit nebo jim pomáhat, než se uzdraví," popsal.

Po podobných pokojích je podle něj stále větší poptávka. I při ceně 1500 až 1800 korun za pokoj a den se Karnos nebojí, že zůstanou prázdné. "Myslím si, že obsazenost bude po většinu roku 99 procent. Základ budou pacienti s krátkodobou hospitalizací. Průměrná doba hospitalizace na chirurgii je do čtyř dnů," uvedl.

Také podle ředitele nemocnice Václava Šimánka je o podobný typ služeb mezi pacienty velký zájem. "Dlouhodobě se snažíme stát se jednou z nejmodernějších nemocnic v rámci Evropy. Léčebnými metodami v té Evropě jsme, to víme. Dnes je v Evropě zcela běžné, že pacienti chtějí mít trochu soukromí, pokud je to možné a pokud to umožňuje jejich léčebný proces. Chtějí mít i část rodiny nebo chtějí pracovat, aby zůstali ve spojení s firmou," řekl.

Nápad vybudovat v areálu bývalé vojenské nemocnice takto nadstandardní pokoje vznikl před rokem a půl. Úprava prostor trvala tři měsíce a nemocnice, která měla loni obrat kolem 6,5 miliard korun, za ni z vlastních zdrojů zaplatila 17 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?