FN Plzeň otevřela nejmodernější heliport v republice

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

Od prosince začaly ve Fakultní nemocnici Plzeň přistávat vrtulníky na novém heliportu. Především se díky němu zkrátí doba přesunu pacienta.




FN Plzeň má statut traumacentra, které zajišťuje komplexní péči pro pacienty s mnohočetnými poraněními při bezprostředním ohrožení života. Toto centrum je jediným na západě Čech, se spádovou oblastí mi lion obyvatel.
„Podmínkou provozu traumacentra je heliport umožňující noční příjem a zároveň musí mít dané zdravotnické zařízení další plochu jako záložní. Nový heliport zajistí podstatné zkrácení doby transportu pacienta, sníží se počet jeho překladů a umožní rychlé převzetí v předávací místnosti. Transport z vrtulníku je krytou cestou bez nutnosti použití sanitního vozu či výtahu a dochází ke zkrácení doby přesunu až o 5 minut – minut, které zachraňují lidské životy. Díky spojovacímu tunelu nyní stačí k převozu pacienta desítky vteřin,“ popisuje důvody nutnosti stavby nového heliportu ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph. D. Nový heliport je vybaven tak, aby zajistil letový provoz vrtulníků Letecké záchranné služby za meteorologických podmínek ve dne i v noci a pomocí nového ovládacího pultu je zajištěno samostatné nezávislé dálkové ovládání světelného vybavení obou (dosavadního a nového) heliportů. Předávací místnost navazuje na provoz urgentního příjmu a traumacentra. Součástí komplementu je i hygienické zázemí pro letecké záchranáře a volné prostory pod provozní plochou heliportu jsou připravené pro 58 parkovacích stání, která jsou určena pro potřeby klinik či oddělení. Využití je v kompetenci jednotlivých přednostů či primářů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?