FN Plzeň rekonstruuje prostory pro pacienty s transplantací dřeně

12. 10. 2011 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Lepší, příjemnější a modernější prostředí budou mít v plzeňské fakultní nemocnici pacienti s leukemií a jinými vážnými chorobami krvetvorby. Nemocnice pro ně poprvé po 20 letech fungování kompletně rekonstruuje jednotku intenzivní péče (JIP) s desítkou lůžek na hematoonkologickém oddělení. Týdny ale i měsíce na ní tráví pacienti, kteří čekají na dárce kostní dřeně nebo podstupují chemoterapii, řekl dnes novinářům primář hematoonkologie Vladimír Koza.


Celkové náklady na rekonstrukci JIP přijdou na zhruba 20 milionů korun, zejména na stavební úpravy prostor. Většinu sumy uhradí nemocnice, půl milionu korun dostala na vybavení nábytkem z nadace energetické firmy. Rekonstrukce se týká nejenom vybavení. Prostory mají vzhledem k vážně oslabené imunitě pacientů mimořádné nároky na čistotu prostředí. Důležitou součástí je proto například i systém odsávání a čištění vzduchu.

Plzeňská hematoonkologie patří mezi špičková světová pracoviště zabývající se transplantacemi kostní dřeně. Jako jediné pracoviště ve východní Evropě má nejvyšší možnou evropskou akreditaci kvality a bezpečnosti péče pro transplantace kostní dřeně. Vztahuje se na transplantace dřeně, na odběry krvetvorných buněk a na jejich zpracování.

První transplantaci tam lékaři provedli v roce 1991, zpočátku byla jediná za rok. Nyní ročně provedou na stovku transplantací kostní dřeně.

„Nemocniční prostředí velmi ovlivňuje psychiku nemocných. Tito pacienti mají těžce narušený imunitní systém a zůstávají velice dlouho odloučeni od okolního světa. Se svými blízkými mohou být jen v omezeném kontaktu. Proto velmi ocení jakékoliv vybavení, které jim pobyt na jednotce intenzivní péče zpříjemní a učiní pohodlnějším,“ poznamenal Koza.

Kromě JIP má oddělení také odběrové středisko pro dárce dřeně a krevních destiček a kryobanku k uchovávání buněčných vzorků a transplantačních štěpů. Oddělení má také speciální superčistou laboratoř buněčné terapie, která zpracovává přímo pro potřeby oddělení transplantáty kmenových buněk.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?