FN Plzeň získala z EU desítky milionů na přístroje pro onkologii

24. 6. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Moderní zobrazovací, diagnostické a operační přístroje pro centrum komplexní onkologické péče za bezmála 95 milionů korun získala díky dotaci EU a státnímu příspěvku plzeňská fakultní nemocnice.


Část přístrojů už slouží pacientům, další začnou pracovat spolu s další technikou za stovky milionů korun na podzim, kdy nemocnice otevře nový pavilon onkologie za zhruba miliardu korun, řekla ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová. Část přístrojů už odborníci instalují do rozestavěného pavilonu.

Devět nových přístrojů zlepší a zpřesní především diagnostiku nádorových onemocnění a včasnou léčbu pacientů s rakovinou. Nemocnice získala například supermoderní rentgenový simulátor za zhruba 20 milionů korun, který slouží lékařům k přesnému plánování radioterapie, hybridní systém SPECT/CT, jenž spojuje zobrazení metabolické aktivity jednotlivých tkání a anatomické zobrazení pomocí tomografie.

Mezi novými přístroji je také k pacientům velmi šetrný mamograf, dva nejmodernější ultrazvuky, skiaskopie pro dynamické zobrazení trávicího a močového ústrojí, rentgenové C- rameno a další. Dotace EU činila 82 milionů, zbytek byl příspěvek státu.

Pro pacienty a lékaře je podle přednosty kliniky zobrazovacích metod Borise Kreuzberga výhodou šetrnost zobrazovacích přístrojů a také kvalita získaných snímků. V nemocnici už díky moderním technologiím neexistují klasické rentgenové snímky, vše se pořizuje v digitální formě. „Také už prakticky nejde zkazit snímek,“ uvedl Kreuzberg.

Včasná diagnostika rakovinných onemocnění je základní předpoklad úspěšné léčby. Plzeňský kraj vykazuje dlouhodobě nejvyšší výskyty většiny druhů rakoviny v celé ČR, primát patří regionu mnohdy i celoevropsky.

„Zvýšení rizika úmrtí na zhoubný nádor při celoživotním pobytu v Plzeňském kraji je srovnatelné s rizikem úmrtí při nasazení v bojové jednotce v Afghánistánu,“ uvedl primář onkologie Jindřich Fínek. Plzeňské onkocentrum ročně přijme zhruba 2500 nových onkologických pacientů, což vychází zhruba na deset nových pacientů na jeden pracovní den z Plzeňského a Karlovarského kraje, zdůraznil.

Kromě nových přístrojů koupených díky dotaci EU nemocnice sama z vlastních peněz zaplatí pro novou onkologii nejmodernější přístroje za 304 milionů korun, dalších 40 milionů přispěje stát, řekla Kunová. V novém pavilonu tak budou například tři nejnovější typy lineárních urychlovačů, nejmodernější magnetická rezonance a další.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?