FN u sv. Anny chce hledat úspory ve financování vědeckého centra

7. 3. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která má dluh 1,4 miliardy korun, chce ekonomicky tíživou situaci řešit úsporami v Mezinárodním centru klinického výzkumu (ICRC). Ročně na jeho provoz dává zhruba 100 milionů korun, chce se ale dostat alespoň na polovinu nákladů, řekla ČTK mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.


Docílit toho chce tím, že například z projektu vyloučí neefektivní programy. Nemocnice už o tom informovala ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který se dnes v Brně s vedením na postupu dohodl.

„Shoda nastala na všech stranách, které se problematikou ekonomické situace nemocnice zabývaly,“ uvedla Urbánková. Projekt ICRC financuje především Evropská unie, ale podílí se na něm také stát a kraj s nemocnicí. Ministerstvo zdravotnictví vytvoří ve vztahu k ICRC pracovní skupina, která bude dále iniciovat ustavení meziresortního týmu. Členy by se měli stát zástupci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva financí. „Vše pak musí odsouhlasit ministerstvo školství a Evropská unie, ale myslíme si, že bychom mohli uspět, obzvlášť pokud nastala shoda,“ řekla Urbánková.

Centrum podle ní nemocnici ročně na provozních nákladech stojí kolem 100 milionů korun. „Hodláme se dostat alespoň na polovinu. Máme 17 programů, ale ne všechny jsou efektivní. Budeme hledat úspory a vyloučíme ty, které efektivní nejsou,“ uvedla Urbánková.

Nemocnice si chce ale centrum udržet jako svou součást. Podle Urbánkové má mezinárodní přesah. „Jeho práce by měla být přínosem pro léčbu pacientů s kardiovaskulárními a neurologickými onemocněními,“ podotkla.

Další návrhy na zlepšení ekonomické situace nemocnice nezveřejnila. „Nechceme nic bližšího konkretizovat. Ministrovi jsme návrhy předložili, on si je odnesl a teď čekáme, s čím se na nás obrátí. Vyčkáme na jeho názor,“ řekla Urbánková. Vyjádření nemocnice čeká v rámci dnů až týdnů.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny je vědecko-výzkumné centrum nové generace. Jeho posláním je hledání nových metod, technologií a léčiv pro prevenci, diagnostiku a léčbu kardiovaskulárních a neurologických onemocnění. Pracuje v něm přes 300 zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?