FN u svaté Anny zefektivní ekonomiku analýzou velkých objemů dat

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Technologie IBM umožňují Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně přesněji plánovat, navrhovat rozpočty a lépe využívat prostředky. Nemocnice tak téměř v reálném čase získává přesný přehled o péči poskytované pacientům a aktuálních nákladech.




Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) každoročně ošetří bezmála 30 tisíc hospitalizovaných a více než půl milionu ambulantních pacientů. Provozuje třicet klinik, oddělení a ústavů, jež poskytují klinickou i preventivní péči prakticky ve všech oblastech medicíny. Její Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) se specializuje zejména na léčbu kardiovaskulárních a neurologických onemocnění. V těchto oborech rovněž přispívá k mezinárodnímu lékařskému výzkumu.
Jak popisuje mluvčí FNUSA Šárka Urbánková, nemocnice využívá systém klasifikace pacientů založený na principu DRG (diagnosisrelated groups, tedy skupin vztažených k diagnóze), který pacienty třídí podle diagnózy a dalších faktorů (pohlaví, věk, léčebné výkony, propuštění do domácího ošetření nebo případné komplikace). „Bez moderních technologií z oblasti zpracování dat bychom se dnes jen těžko obešli. Detailní analýzy pomáhají efektivně poskytovat péči každému pacientovi. Současně nám umožňují účelně hospodařit, což je dvojnásob důležité v období, kdy situace ve zdravotnictví není jednoduchá. Soustředíme se zejména na hledání rezerv v napjatém rozpočtu,“ dodává ředitel FN u sv. Anny Martin Pavlík.

Kontrola nákladů i řízení

Tým čtyř specialistů divize IBM Global Technology Services – Integrated Technology Services pro FNUSA pomohl navrhnout, vyvinout a zprovoznit systém pro řízení a kontrolu nákladů. Software IBM umožňuje analýzu dat o pacientech a klinických i provozních dat. Podnikový plánovací systém IBM Cognos TM1 V9.5 pak vytváří a analyzuje sofistikované rozpočtové modely a předpovědi. „Implementované řešení IBM využívá sjednocená data uložená na jediném úložišti a monitoruje klíčové ukazatele výkonnosti (KPI), jež přesně odpovídají požadavkům stanoveným Národním referenčním centrem. Díky tomu lze přesněji srovnávat výkonnost nemocnice s ostatními zdravotnickými zařízeními,“ podotýká Šárka Urbánková.
Řešení zdokonaluje plánování a přípravu rozpočtů prostřednictvím důkladnějšího porozumění údajům o nákladech za léčbu a provoz. Zároveň zvyšuje obchodní výkonnost díky vyšší efektivitě provozu a nákladů a díky rychlejší tvorbě záznamů rovněž urychluje rozhodování až o 80 %. To znamená zkrácení z několika hodin řádově na pouhé minuty. Fakultní nemocnice tak může dané řešení pohotově přizpůsobovat měnícím se potřebám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?