FN v Olomouci obhájila akreditaci, přesvědčila o vysoké kvalitě

25. 9. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Olomouci, která je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji, obhájila akreditaci kvality péče. Podle Spojené akreditační komise ČR je tedy nemocnice bezpečná a kvalita poskytované péče je na vysoké úrovni.


Nemocnice akreditaci získala v roce 2009, nyní je prodloužena na další tři roky, řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Obdobný certifikát kvality mají i nemocnice ve Šternberku, Prostějově, Přerově a Šumperku.

„Kvalita je ve zdravotnictví po odborné úrovni a ekonomické zdatnosti třetí základní pilíř, který byl dříve opomíjen. Právě správné nastavení jednotlivých procesů a vnitřní systém zdokonalování a kontroly kvality poskytované péče je nyní tím, co odlišuje ty nejlepší od ostatních,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Havlík.

Šetření se v nemocnici uskutečnilo v srpnu a nemocnice musela prokázat, že se zlepšování kvality péče dlouhodobě věnuje. Odborníci zkoumali veškeré postupy personálu v oblasti péče o pacienta.

Pro to, aby zdravotnické zařízení získalo národní akreditaci, musí splnit přísná kritéria kvality a bezpečnosti v péči o pacienty. Tato kritéria jsou definována 74 standardy, které popisují podmínky v různých fázích poskytování zdravotní péče vždy s maximálním důrazem na prospěch pacienta. Fakultní nemocnice Olomouc se před třemi lety stala čtvrtou fakultní nemocnicí v zemi, která svým pacientům mohla doložit kvalitu péče certifikátem národní akreditace.

Podle mluvčí holdingu Agel Hany Szotkowské získaly akreditaci i nemocnice v Přerově, Prostějově, Šternberku a Šumperku, které skupina spravuje. některé již mají za sebou i prodloužení akreditace.
Fakultní nemocnice má 1292 lůžek a 3100 zaměstnanců. Ročně ambulantně ošetří 776.000 pacientů, 47.000 lidí ročně hospitalizuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?