Fojtík končí v čele karlovarské nemocnice

26. 2. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada Karlovarského kraje odvolala z funkce generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Jiřího Fojtíka, zároveň končí i v představenstvu zařízení. Důvodem je neuspokojivý ekonomický vývoj a loňské výsledky hospodaření. Fojtíkovi bylo nabídnuto místo ekonomického ředitele.


Rada složená ze zástupců ČSSD a KSČM odvolala Fojtíka v době, kdy karlovarské zdravotnictví prochází jedním z kritičtějších období. Jeho odvolání dokonce požadoval i místní Lékařský odborový klub.

Vedení kraje ale tvrdí, že ten nemá s rozhodnutím nic společného. Výkonem funkce byl prý kdysi pověřen s tím, že jeho působení je časově omezeno.

Fojtíka v představenstvu KKN nahradil radní kraje Jaroslav Borka (KSČM). Sám Fojtík nechce rozhodnutí rady příliš komentoval a dodává, že musí zvážit, zda v nemocnici dále zůstane.

Fojtík: Vyřešili jsme problém se sestrami

V loňském roce byla ztráta nemocnice necelých 60 milionů korun, rok předtím se pohybovala kolem 50 milionů a v roce 2007 dokonce 122 milionů.

Fojtík se ohradil proti kritice, že hospodaření nemocnice mířilo ke dnu. „V porovnání s jinými nemocnicemi má ta naše ještě dobré výsledky. Neumím dělat ekonomické zázraky v situaci, kdy příjmy od pojišťoven spíše klesají a zároveň špitál meziročně přijal sto nových zaměstnanců. Žádat vyrovnané hospodaření je nereálné,“ konstatoval Jiří Fojtík pro MF DNES.

Larva: Se změnami se počítalo

Rada kraje chce připravit opatření, která mají vést ke zlepšení situace v nemocnici.

„Rozevírají se nůžky mezi příjmy nemocnic a jejich výdaji. Prodlužují se lhůty splatnosti a klesá množství tak zvaných hotových peněz na účtech KKN. Předloni jich měla nemocnice zhruba sto miliónů, vloni padesát a teď výhledově kolem jedenácti miliónů korun. Tento zhoubný proces je třeba zastavit, což bude běh na dlouhou trať,“ vysvětloval Larva důvody odvolání.

Podle něj nelze současné změny označit jako překvapivé, protože se s nimi už dříve počítalo. Představenstvo KKN nyní připraví výběrové řízení na místo ředitele.

Podzemská: přesně o to jsme usilovali

Hnutí Doktoři za uzdravení společnosti, kteří donedávna byli součástí vládnoucí koalice kraje, usilovalo o změnu generálního ředitele a vypsání výběrového řízení několik měsíců.

„Je otázkou, jestli bude nyní skutečně vyhlášeno, nebo budou nemocnici řídit politici v představenstvu,“ poznamenala bývalá radní pro zdravotnictví Berenika Podzemská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?