Fond proti AIDS vyzval USA, aby uvolnily patentovou ochranu léků

12. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Světový fond pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii vyzval USA, aby uvolnily patentovou ochranu léků pro chudé země třetího světa. Pro ně by se pak mohly kopie léčiv v rámci licencí vyrábět levněji...


BANGKOK - Fond bojující proti smrtelné nemoci AIDS vyzývá Spojené státy, aby uvolnily patentovou ochranu léků pro chudé země třetího světa. Pro ně by se pak mohly kopie léčiv v rámci licencí vyrábět levněji. Uvedl to včera generální ředitel Světového fondu pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii Richard Feachem.

Feachem doufá, že americký úřad pro kontrolu potravin a léků FDA povolí indickou výrobu generických léků proti AIDS s kombinovaným trojím účinkem do dvou měsíců. Feachem také vyzval dárce, aby fond více podporovali.

Feachem vystoupil na 15. mezinárodní konferenci o AIDS, která včera začala v thajském hlavním městě Bangkoku. Účastní se jí přes 17.000, podle některých zdrojů až 20.000 delegátů ze 160 zemí světa.

V květnu USA oznámily, že zahajují zkrácené schvalování levnějších kopií léků proti AIDS pro třetí svět. Ve Spojených státech se ale tyto kopie nebudou moci prodávat kvůli patentové ochraně.

Roční výdaje za kopie preparátů by na jednoho pacienta ve třetím světě přišly na 140 dolarů (zhruba 3500 korun) místo 470 dolarů za značkový originál, uvedla britská charitativní organizace ActionAid.

Feachem odhadl, že v příštím roce bude fond potřebovat 3,5 miliardy dolarů proti letošním 1,65 miliardy. Výdaje rostou kvůli větší potřebě léků a prevenčních programů, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?