Francie chce zavést ve zdravotnictví praxi blízkou eutanazii

11. 3. 2015 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzské Národní shromáždění začalo projednávat návrh zákona, který má dát nevyléčitelně nemocným právo, aby je lékaři přestali léčit a až do smrti je udržovali v bezvědomí. Text vyvolal v zemi ostrou polemiku mezi těmi, kteří v tom vidí skrytou a pro ně nepřípustnou eutanazii, a těmi, pro které naopak zákon nejde dost daleko směrem k eutanazii.


Stávající legislativa je podle navrhovatelů změny příliš zaměřená na lékaře a jeho úvahy a nebere v potaz přání pacienta. „Ty návrhy se zaměřují na pacienty, jejichž utrpení by se mělo zabránit. Respektují jejich volbu a přání,“ řekl francouzský prezident François Hollande, když text loni v prosinci představoval.
V návrhu se podle médií termín eutanazie nevyskytuje. Kromě Belgie, Nizozemska a Švýcarska je ve světě jen málo zemí, které výslovně umožňují eutanazii či asistovanou sebevraždu.

V kampani před svým zvolením v roce 2012 Hollande slíbil zavést novelu odstraňující nejasnosti v nynějším zákoně o právech pacientů z roku 2005. Tento zákon umožňuje nechat beznadějně nemocného člověka „změnou léčby“ zemřít, ovšem pomoci mu v klidu zemřít, tedy eutanazii, stále ještě zakazuje. Francouzské veřejné mínění přitom legalizaci eutanazie široce podporuje.

Hollande k navrhované legislativě dále řekl, že pokud pacient naznačí ještě před upadnutím do vážného stavu nebo během nemoci, jak by si přál zemřít, tak by lékaři měli tato přání vzít v úvahu. „Předběžné pokyny, jimiž si může každý vyhradit odmítnout agresivní léčbu vážného onemocnění, by byly na základě nového zákona závazné,“ vysvětlil Hollande.

Ve Francii se v souvislosti s projednáváním návrhu tohoto zákona očekávají demonstrace jeho odpůrců i stoupenců. Zatím ale není jasné, kdy o textu budou zákonodárci hlasovat.

V České republice se eutanazie trestá jako vražda. Asistovaná sebevražda je trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček loni v srpnu řekl, že zastáncem eutanazie není. „Lidský život je posvátný a takto bychom k němu měli přistupovat a koneckonců je to i v programovém prohlášení vlády,“ vysvětlil tehdy ministr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?