Francie: Místo eutanazie spánek?

23. 2. 2015 12:35
přidejte názor
Autor: Redakce

Ani teroristické útoky v Paříži nepřerušily ve francouzském parlamentu debatu o argumentech pro a proti eutanazii, asistované sebevraždě a jejich alternativách.




Politici z různých stran poskytují názorné příklady i z vlastních rodin, kdy umírání „trvá příliš dlouho“ a způsobuje trápení jak pacientovi, tak jeho blízkým. Od závěru loňského roku je na stole návrh zákonných změn, které by umožnily uvést nevyléčitelně nemocné v poslední fázi života při jejich souhlasu do „hlubokého spánku a kontinuální sedace“, dokud by nezemřeli.

Nedostatečná pasivní eutanazie

Francie má od roku 2005 k dispozici zákon umožňující pasivní eutanazii v podobě nezahájení, přerušení či ukončení léčebných opatření, pokud již nelze očekávat zlepšení zdravotního stavu a pacient se aktivní léčby vzdá. V dalších letech se však začalo znovu diskutovat o tom, že pro případy některých pacientů tato opatření nestačí. Nyní se tedy zvažuje právo pacientů na „trvalý spánek“. Nemocný by v zásadě měl být rozhodování schopný, ačkoli v debatě zaznívá i to, že za určitých okolností by toto právo mohlo být uplatněno také u těch, kteří aktuálně nejsou schopni své přání vyjádřit. I podle prezidenta republiky Francoise Hollanda by bylo v této souvislosti vhodné důkladněji upravit předem vyjádřené přání občanů pro budoucnost.

Podpora rodinám

Většina členů národní etické komise se zatím vyslovila proti aktivní eutanazii i asistované sebevraždě. Nicméně návrh řešit situaci nemocných, kteří si přejí zemřít zcela bez nepříjemných pocitů, v podobě „hlubokého spánku“, označili odpůrci urychlování smrti za skrytou formu eutanazie. Naproti tomu zastánci eutanazie říkají, že chystané změny jsou nedostačující, navíc ponechají pacienty, aby v podstatě pozvolna zemřeli „hladem a žízní“.
Před teroristickými útoky prezident Hollande, který k tématu eutanazie přistupuje značně aktivně (podle médií ji podporuje), plánoval, že závěrečná diskuse v parlamentu proběhne letos v lednu a brzy nato by zákonné změny vstoupily v platnost. Debata politiků za účasti odborníků však pokračuje ještě i v únoru. Francie se snaží pomáhat rodinám v této oblasti i jinými způsoby, například by měl zákon více podpořit rodinné příslušníky umírajícího či jinou pečující osobu finančně. Při 49 eurech na den po dobu 21 dnů vláda vyčíslila tuto podporu na 20 milionů eur ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?