Kouzlo francouzských brambor spočívá v tom, že do nich můžete dát prakticky cokoliv, co dům dal. Zpracovat se tak dají zbytky po předchozím vaření nebo přebytky surovin. V základním receptu, který naleznete níže, najdete osvědčenou českou klasiku s vařenými vejci a uzeným masem.
Co se dozvíte v článku
Na francouzské brambory recept je opravdu rychlý, snadný a jídlo je velice syté. A pokud chcete připravit trochu zdravější variantu, stačí jen vynechat uzeniny, případně nahradit maso sýrem a houbami.
Francouzské brambory recept
Základní surovinou, která nesmí v receptu chybět, jsou logicky brambory. Ideální jsou brambory varného typu A (salátové), které mají pevnou a tuhou dužinu. Obsahují méně škrobu, takže budou během pečení dobře držet tvar a nerozpadnou se. Uvařené brambory nakrájené na plátky se skládají do pekáčku po vrstvách. Střídají se s uzeným masem, vařenými vejci a cibulí. Poslední vrstva brambor se nakonec zaleje směsí smetany, rozšlehaných vajec a sýra.
Ingredience
- 1 kg uvařených a vychladlých brambor typu A,
- 400 g uzeného masa,
- 5 vajec uvařených natvrdo,
- 2 velké cibule,
- 20 g másla,
- 3 syrová vejce,
- 200 ml smetany ke šlehání,
- sůl,
- pepř,
- sádlo na vymazání pekáčku.
Postup
- Brambory zbavte slupky a nakrájejte je na tenké plátky. Cibule oloupejte, nakrájejte na kolečka a dejte je na pánev s rozehřátým máslem. Lehce kolečka cibule opečte do zesklovatění.
- Pak si ještě nakrájejte uzené maso na menší kousky a vařená vejce na kolečka. Zapékací pekáč vymažte sádlem.
- Nyní se můžete pustit do vrstvení. Nejprve dejte na dno pekáčku souvislou vrstvu brambor. Osolte je a opepřete. Poté pokračujte uzeným masem, plátky vařených vajec a kolečky cibule.
- Ve vrstvení takto pokračujte, dokud se nedostanete k poslední vrstvě brambor. Pekáč přikryjte víkem nebo alobalem a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Nechte je takto péct 15–20 minut.
- Poté brambory vyndejte z trouby, odklopte a zalijte je směsí rozšlehaných vajíček a šlehačky. Opět je přiklopte a vraťte do trouby, kde se budou péct dalších 30–40 minut.
- Pokud chcete, aby byla na povrchu brambor křupavá kůrčička, odklopte je na posledních 5 minut pečení.

Odkud se vzaly francouzské brambory?
Název „francouzské brambory“ napovídá, že pravděpodobně půjde o pokrm pocházející z Francie. A je tomu skutečně tak, ačkoliv původní recept se od naší české pochoutky lehce odlišuje. Znát ho můžete pod názvem tartiflette. Jde o oblíbenou dobrotu, na kterou můžete často narazit v lyžařských střediscích ve francouzských Alpách. Pochopitelně se hojně vaří i v domácnostech.
Základní surovinou jsou brambory nakrájené na tenké plátky doplněné měkkým sýrem reblochon, pořádnou porcí slaniny, šalotkou a bílým vínem. Pokrm by měl být vydatný a krémový se zlatavou kůrkou na povrchu.
Původně do tartiflette nepatří smetana, nýbrž jen trochu créme fraîche. V moderních receptech ale často narazíte na to, že se tartiflette zalévá šlehačkou, čímž se více přibližuje francouzským bramborám připravovaným v tuzemsku.
Děláváte si doma francouzské brambory?
Každá rodina je peče trochu jinak
Názory na to, jaké konkrétní suroviny by měly přijít do francouzských brambor, se mohou lišit člověk od člověka. Zatímco v některých rodinách to nejde bez vařených vajec nakrájených na plátky, jinde se používají pouze rozšlehaná vajíčka na zalití brambor.
Setkat se můžete také s tím, že se místo uzeného masa používají klobásy, špekáčky, gothajský salám a jiné uzeniny. Připravit se samozřejmě dá rovněž vegetariánská varianta bez masa, kdy stačí použít houby, tofu, sýr nebo třeba jen zeleninu. Chybět by neměly ani plátky cibule.
Do francouzských brambor můžete klidně přidat i zbylé vařené brambory z předchozího dne, kousek uzeného, co zbyl od nedělního oběda, a jiné zbytky jídla. Standardně se do nich nedává zelenina, ale někteří lidé je mají rádi s hráškem, sterilovanou mrkví nebo kukuřicí. Záleží, co máte rádi, takže pokud chcete, klidně si do francouzských brambor přidejte zeleninu.
Na druhou stranu sterilované okurky při podávání už jsou zavedenou klasikou, bez které si francouzské brambory představí jen málokdo. Porci můžete klidně ještě vylepšit kopečkem kysané smetany a trochou čerstvých bylinek.
Odlehčená varianta francouzských brambor
Ingredience
- 1 kg uvařených a vychladlých brambor typu A,
- 200 g krůtí šunky,
- 200 g hlívy ústřičné,
- 20 g másla,
- 1 cibule,
- 3 syrová vejce,
- 150 g nastrouhané mozzarelly,
- sůl,
- pepř,
- sádlo na vymazání pekáčku.
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a dejte ji osmahnout na pánev s rozpuštěným máslem.
- K cibulce přidejte nasekanou hlívu ústřičnou a krůtí šunku. Opékejte do zezlátnutí, poté odstavte.
- Zapékací pekáček vymažte sádlem. Na dně vytvořte vrstvu brambor, posolte je a opepřete. Následuje vrstva směsi hlívy, šunky a cibulky.
- Opakujte postup, dokud se nedostanete k poslední bramborové vrstvě. Nakonec brambory zalijte rozšlehanými vajíčky a posypte hrstí mozzarelly.
- Přiklopte pekáč a vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C. Brambory nechte péct 35–40 minut.
- Poté je odklopte, posypte zbylou mozzarellou a vložte ještě na pár minut do trouby.
Zdroje: sever.rozhlas.cz, ceskatelevize.cz, nationalgeographic.com, dairy-products-from-france.com