Francouzský výrobce vadných implantátů se omluvil

25. 4. 2013 7:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf francouzské společnosti PIP, která před soudem v Marseille čelí obvinění v aféře celosvětového rozsahu s vadnými prsními implantáty, se včera poprvé omluvil. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že Jean-Claude Mas doposud odmítal to, že gel vlastní výroby byl v implantátech pro ženy rizikový.


„Omlouvám se žalující straně za gel, který PIP od roku 1992 užívala,“ řekl novinářům Mas, který je zakladatelem a dlouholetým šéfem firmy. Prohlášení učinil na okraj šestého dne procesu.

„Úzkostná porucha popsaná (u soudu experty a svědky) je reálná. Rozumím, že trpí a že se obávají,“ řekl Mas o ženách z celého světa, které si produkty PIP nechaly voperovat. Celkem prodalo zhruba 300.000 implantátů, v březnu 2010 je úřady z prodeje stáhly.

Mas spolu se čtyřmi dalšími představiteli PIP, kdysi třetího největšího světového dodavatele prsních implantátům, čelí obžalobě z podvodů a klamání spotřebitelů. Pokud soud jejich vinu uzná, hrozí jim až pět let vězení. Konec procesu se očekává v polovině května.

Žaloba eviduje více než 4100 protržených voperovaných náhrad a 2700 žen, u kterých vyvolaly záněty. Objevily se i dohady, že podporují vznik rakoviny, ale to se zatím nepotvrdilo. V Česku mělo implantáty PIP přes 2000 žen. Ministerstvo zdravotnictví jim doporučilo výměnu a valná většina žen ji podstoupila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?