Francouzští celníci našli milion dávek falešného aspirinu z Číny

27. 5. 2013 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzští celníci zabavili 1,2 milionu sáčků padělaného aspirinu z Číny. Jde o největší objevené množství falešných léků, jaké bylo kdy ve Francii i celé Evropské unii zabaveno. Oznámilo to v sobotu francouzské ministerstvo hospodářství, které citovala agentura AFP.


Aspirin byl objeven 17. května v přístavu Le Havre na severozápadě Francie a ukrytý byl v nákladu čaje z Číny. Prášek se skládal převážně z glukózy a neobsahoval žádné aktivní látky.

Falešný aspirin byl určen pro španělskou společnost sídlící na Baleárských ostrovech a prodáván měl být na Iberském poloostrově, jihu Francie a ve frankofonních zemích Afriky, upřesnilo ministerstvo.

Předchozí rekordní úlovek padělaných léčiv ve Francii se podařil celníkům rovněž v Le Havru v říjnu 2011. Tehdy objevili ve dvou kontejnerech, které dorazily z Asie, kolem desítky tun falešných medikamentů. Šlo například o přípravky proti svalovým zánětům, o ušní kapky, o vitamínové doplňky nebo o přípravky proti vypadávání vlasů.

Značného úspěchu v boji proti této zločinnosti dosáhla loni v červenci rozsáhlá mezinárodní operace provedená v 16 velkých přístavech Afriky. Podařilo se při ní zabavit 82 milionů dávek léků, které byly spojeny s trestnou činností - buď neobsahovaly aktivní látky, anebo byly pašované. Jejich celková cena byla odhadnuta na 30,7 milionu eur (téměř 800 milionů korun). Šlo například o antimalarika, o léky proti parazitům, o antibiotika, o antikoncepce a o prostředky proti neplodnosti.

Loni objevili francouzští celníci asi 100.000 farmakologických padělků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?