Friedman: FDA přispívá k vysokým cenám za léky

28. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Laureát Nobelovy ceny, ekonom Milton Friedman uvedl, že Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) je do značné míry zodpovědný za vysoké ceny léků v USA. "Postupy schvalování Úřadem pro kontrolu léčiv jsou zdlouhavé a finančně náročné..."


Laureát Nobelovy ceny, ekonom Milton Friedman uvedl, že Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) je do značné míry zodpovědný za vysoké ceny léků v USA.

„Postupy schvalování Úřadem pro kontrolu léčiv jsou zdlouhavé a finančně náročné. FDA se snaží být co nejpečlivější a neudělat žádnou chybu. A v tom vězí celý problém,“ řekl Friedman na fóru v San Franciscu, na kterém se diskutovalo o reimportech léků z Kanady do USA.

Pacienti v USA platí dnes za léčiva několikanásobně více než pacienti v evropských zemích či v Kanadě. Friedman, jeden z nejslavnějších zastánců volného trhu, je však proti reimportu léků, i když byl ještě donedávna pro. Říká, že vyšší ceny za léky společně s přísnými zákony patentové ochrany umožňují farmaceutickým společnostem v USA lepší návratnost investic, které pak mohou použít na vývoj nových léčiv.

Podle zastánců volného dovozu léků však není důvod, proč by levnější léky nemohly být volně obchodovány mezi USA a Kanadou, tak jako řada ostatních zboží. Poukazují na existenci Severoamerické dohody o volném obchodu (North American Free Trade Agreement between Canada, the United States, and Mexico).

Zvyšují prodlevy registrací náklady na léky?

Nářky na pomalou činnost kontrolních úřadů lze slyšet i v České republice. Výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Lumír H. Kroček nedávno proZdraví.Euro.cz uvedl, že efektivní snižování nákladů na léky brzdí pomalá registrace generik. Na trh by prý mohly vstoupit levnější varianty originálních léků, čekají ale řadu let na registraci. Za to podle něj může pomalá práce Státního ústavu kontroly léčiv (SÚKL).

„Některé léky mají zažádáno o registraci v roce 2001 a dodnes SÚKL nebyl schopen vydat registrační osvědčení. To náš stát stojí daleko víc, než kdyby se pořádně zaplatili úředníci SÚKL tak, aby byli motivováni k rychlému jednání.“ Zástupci úřadu se ale ohradili: „Reálné lhůty pro registrační řízení v zásadě odpovídají situaci v jiných evropských státech,“ uvádí Věra Černá z oddělení pro publicitu, informace a dozor nad reklamou SÚKL. Zároveň však připouští, že některé žádosti o registraci nejsou řešeny v zákonných termínech.

„SÚKL je každoročně předloženo zhruba 500 žádostí o novou registraci, 1000 žádostí o prodloužení registrace, 4500 žádostí o změny registrace a jejich počet se stále zvyšuje. V souvislosti se vstupem do Evropské unie nyní SÚKL přehodnocuje všechny dříve registrované hromadně vyráběné léčivé prostředky a rozšířenou agendu klinických hodnocení, farmakovigilance či reklamního dozoru,“ upozorňuje V. Černá.

(Celý článek o problémech kategorizace najdou předplatitelé ZDE)

ZDROJ:

FDA Big Factor Behind High Drug Costs -Economist**

**

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 28.1. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?