Frýdlant žádá zachování akutních lůžek

28. 8. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Severočeský Frýdlant chce zachovat akutní lůžka na interně v tamní nemocnici. Její provozovatel, společnost Euroclinicum, je od září ruší, protože nemá dostatek lékařů. Město, které jí areál nemocnice pronajímá, v tom ale vidí porušení smlouvy. Firmě dává měsíc na nápravu.


Před 7 lety konec porodnice, před 3 složitá jednání o gynekologii, letos interna. Ruší se 35 lůžek. Péče už tu bude jen následná.

Dan RAMZER, starosta Frýdlantu /ODS/: V první řadě se chceme dohodnout. A v případě, že se nedohodneme, tak jsme připraveni tu smlouvu i v extrémním případě vypovědět.

Součástí je příloha číslo čtyři, která říká, že nemocnice má provozovat lůžkové oddělení interny, a pokud není naplňován předmět smlouvy, tak je smlouva porušována hrubým způsobem.

Michal JEMELKA, redaktor: Nemocnice je spádová pro celý Frýdlantský výběžek, kde žije asi 25 tisíc lidí. Nejbližší interna je v 25 kilometrů vzdáleném Liberci. Firmě teď město posílá tento vytýkací dopis. Chce kompromis, aspoň deset lůžek nechat.

Zdeněk KUBR, jednatel, Euroclinicum: 10 lůžek je naprosto stejná situace jako 20 lůžek nebo 30 lůžek. I na 10 lůžkách musíte splňovat kritéria, která jsou určená vyhláškou, zákonem.

A firma připouští, že kvůli nedostatku lékařů už není schopná zajistit takovou kvalitu péče jako nemocnice v Liberci, která by měla pacienty převzít.

Zdeněk KUBR, jednatel, Euroclinicum: Je to problém všech malých nemocnic.

Petr TULPA, krajský radní pro zdravotnictví /SLK/: Slouží ke cti vedení frýdlantské nemocnice včetně města, že předběžně vyjednávali podmínky, co to všechno způsobí, ale přece jenom staví tu libereckou krajskou nemocnici před hotovou věc.

Michal JEMELKA, redaktor: I pro ni nebo záchrannou službu to bude další zátěž a výdaje. Navržený kompromis se nejeví reálný a jednání budou složitá. Aby jediná nemocnice v odlehlém výběžku skončila, tu ale nikdo nechce. Michal Jemelka, Česká televize, Frýdlant.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?