Frýdlantská nemocnice změnila majitele

25. 6. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Malá městská nemocnice ve Frýdlantu v pondělí změnila svého majitele. Deset spolumajitelů společnosti s ručením omezeným Nemocnice Frýdlant podle informací Deníku podepsalo smlouvy o prodeji s akciovou společností Euroclinicum. Oficiálně to však ještě nikdo potvrdit nechtěl.


Ředitel nemocnice a jeden ze spolumajitelů Břetislav Václavík Deníku řekl, že o prodeji jednají, ale odmítl upřesnit, s kým jednají. „Máme několik zájemců o koupi nemocnice, s nimiž vyjednáváme,“ reagoval Václavík. O poznání sdílnější byl další ze spolumajitelů Miloslav Ferles. „Ve hře jsou asi tři zájemci. Všichni spolumajitelé mají už svůj věk a byli bychom rádi, kdybychom zajistili nějakou kontinuitu,“ vysvětlil důvody, proč nemocnici prodávají. Původně prý chtěli nemocnici provozovat jen deset let, ale nakonec ji provozují už 22. rokem.

„Chtěli jsme aspoň deset let udržet rozsah poskytované zdravotnické péče. To se podařilo, ale doba je nesmírně složitá,“ dodal Ferles. Informaci o prodeji Deníku nepřímo potvrdil i frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS). „Dozvěděl jsem se to před nedávnem, ale jméno společnosti nemohu prozradit,“ uvedl Ramzer.

V souvislosti s prodejem frýdlantské nemocnice se mezi zaměstnanci skloňovalo delší dobu jméno nejbohatšího Čecha, Petra Kellnera.

„Nejedná se o pravdivou informaci,“ sdělil Deníku mluvčí skupiny PPF Radek Stavěl, který ale dodal, že skupina PPF ukončila před dvěma lety své aktivity ve zdravotnictví prodejem společnosti PPF Healthcare. Právě tato společnost byla podle výpisu z obchodního rejstříku až do roku 2011 jediným akcionářem společnosti Euroclinicum, a.s., kterou nyní vlastní jako jediný akcionář společnost EUC holding.

Společnost Euroclinicum vlastní několik poliklinik a menších nemocnic po celém Česku. Patří jí například ústecká, plzeňská nebo přeloučská poliklinika či Nemocnice Atlas ve Zlíně. Statutárním zástupcem ve všech společnostech, ale i v Euroclinicu je bývalý liberecký ředitel nemocnice a následně záchranné služby, Zdeněk Kubr, který má stále vazby na liberecký region.

„Věc není dořešená,“ reagovala na dotaz Deníku v pondělí dopoledne mluvčí společnosti Euroclinicum JanaMatulajovás tím,žebyvšak v brzké doběmohlabýt celá záležitost uzavřena. Odpoledne podle informací Deníku pak společnost smlouvy podepsala. Nový management by do frýdlantské nemocnice měl nastoupit už od července.

Nejčastěji skloňovaným jménem napozici ředitele nemocnice je bývalý provozně­technický ředitel Krajské nemocnice Liberec (KNL) Aleš Stránský. Ten na dotaz Deníku, zda bude ředitelem frýdlantské nemocnice, odpověděl: „Taky jsem o tom slyšel. Nejsem majitel a nemohu se proto vyjadřovat k věcem, které mi nepřísluší.“

Společnost Euroclinicum koupila společnost s ručením omezeným Nemocnice Frýdlant. Pozemky a budovy jsou v majetku města Frýdlant, což je pro provozovatele nemocnice výhodné. „Smlouva je naprosto neprůstřelná, až do roku 2026 může subjekt, který koupí společnost s ručením omezeným, v objektech podnikat za pouhých deset tisíc korun ročně,“ řekl Deníku frýdlantský radní Jiří Stodůlka (ODS) s tím, že majitelé nemocnice nechtěli v posledních letech nechat město nahlédnout do svých záměrů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?