Fytoestrogeny ve stravě snižují riziko rakoviny plic

6. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí epidemiologové sledovali vliv konzumace přírodních fytoestrogenů na riziko vzniku rakoviny plic. Pomocí podrobných dotazníků zjišťovali stravovací návyky téměř 1700 nemocných s karcinomem plic a srovnatelného počtu zdravých kontrol...


Stanovili tak jejich příjem fytosterolů, izoflavonoidů, lignanů a fytoestrogenů. Výsledky prokázaly příznivý vliv vysoké konzumace těchto látek na riziko vzniku karcinomu plic. Osoby s nejvyššími kvartily příjmu fytosterolů a celkových fytoestrogenů měly snížené riziko vzniku karcinomu plic o 21%, respektive 46% (p pro trend = 0,03, resp. 0,001).

Vliv fytoestrogenů na snížení rizika karcinomu plic byl výraznější u mužů než u žen. U žen ovlivňovala uvedené trendy také hormonální léčba. Autoři doporučují data ověřit v dalších velkých prospektivních studiích.

JAMA, 2005, 294, p. 1493-1504

Výběr a překlad MUDr. Eliška Potluková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?