Fúzi ČPZP a ZPMA prý podpořil i zástupce státu

29. 3. 2012 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) včera schválila sloučení se Zdravotní pojišťovnou Metal-Aliance (ZPMA). Po stanovisku správní rady ZPMA ze 14. března tak fúzi posvětil i nejvyšší orgán druhé pojišťovny, tentokrát však prý i s částečnou podporou státu.


Podle předsedy správní rady ČPZP Tomáše Čermáka pojišťovna učinila krok správným směrem, neboť fúze posílí pozici obou subjektů na trhu.

Hlavní motiv fúze – posílení vyjednávací pozice pojišťovny na trhu – potvrdil i současný ředitel ZPMA Vladimír Kothera, který je současně přesvědčen, že sloučení pojišťoven zajistí jejich pojištěncům dostupnost a vyšší standard péče.

„Toto usnesení bylo schváleno na správní radě deseti hlasy z dvanácti přítomných členů, a to jak zástupci zaměstnavatelů, tak zástupci zaměstnanců, a usnesení nebylo odmítnuto ani všemi členy, kteří ve správní radě zastupují stát,“ sdělil Čermák.

Nejsilnější pojišťovna po VZP

Český průmysl je dle Čermáka tahounem naší ekonomiky, a proto by prý měl být zastoupen silným subjektem i v oblasti veřejného zdravotního pojištění.

„Po sloučení dvou stabilizovaných pojišťoven vznikne druhá nejsilnější zdravotní pojišťovna po VZP a takový subjekt nepochybně lépe naplní potřebu konkurence v systému veřejného zdravotního pojištění. Zajisté tak bude umožněno efektivněji spravovat veřejné prostředky jdoucí do systému a v konečné fázi zkvalitnit zdravotní péči poskytovanou občanům ČR. V tomto smyslu bude sloučení přínosem pro naplnění cílů reformy zdravotnictví,“ odůvodnil rozhodnutí rady Čermák.

Obě pojišťovny pečují celkem o 11,21 % všech pojištěnců, což představuje druhý největší podíl na trhu po Všeobecné zdravotní pojišťovně. Stávající ČPZP má 737 tisíc klientů a 80 poboček. U ZPMA je registrováno 430 tisíc klientů, kteří si své záležitosti vyřizují v 50 pobočkách.



Stanovisko ČPZP k dezinformacím publikovaným v některých médiích


Hegerovi se to nemusí líbit, může s tím dokonce i nesouhlasit, ale…

Ministr Zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) fúzi těchto dvou konkrétních zdravotních pojišťoven dlouhodobě odmítá. Místo toho by rád podpořil sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP), které je explicitně uvedeno i v programovém prohlášení vlády.

Zástupci ČPZP a ZPMA v nejbližších dnech zašlou žádost o sloučení ministerstvu zdravotnictví, které podle zákona o resortních, oborových a dalších zdravotních pojišťovnách vydává povolení po vyjádření ministerstva financí.

„Po předpokládaném získání povolení sloučení bude Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance k 1. říjnu 2011 zrušena bez likvidace a její pojištěnci, zaměstnanci, práva, povinnosti a závazky přejdou na právního nástupce Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu,“ uvedla mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Podle současné právní úpravy však ministerstva nemohou k fúzi vydat zamítavé stanovisko, pokud žadatelé splní všechny předepsané podmínky. Opakovaně prezentovaný názor ministra zdravotnictví o negativním vlivu tohoto sloučení na konkurenční prostředí tedy fúzi nemůže fakticky ohrozit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?