Gajdůšková: stát už příště na dluhy nemocnic nedá

23. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet akutních lůžek v nemoocnicích ve Zlínském kraji odpovídá jak předepsaným normám, tak potřebám kraje, pokud něco chybí, pak jsou to lůžka následné péče. V souvislosti s potřebou systémově řešit problematiku zdravotnictví to uvedla senátorka Alena Gajdůšková...


(ČSSD).

Reagovala tak mimo jiné na situaci z minulého týdne, kdy krajské zastupitelstvo rozdělilo mezi bývalé okresní nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a Vsetíně 344 milióny korun na pokrytí jejich dluhů, vzniklých ještě v době, kdy byly ve správě státu.

„Zdravotnická zařízení jsou oddlužena a je na krajích, aby si zvážily potřebný rozsah zdravotní péče. Ve Zlínském kraji mají všechny nemocnice audity hospodaření, takže bude zřejmé, komu se jak daří zajišťovat potřebnou péči o lidi a za jakých podmínek.

Obecně musí být problémy zdravotnictví řešeny ve vyvážení vztahu pojišťovna - pacient - poskytovatel služby. Jedná se o veřejnou službu, ale zdravotnictví je hrazeno ne přímo z daní, ale z jiné formy zdanění, které nespravuje stát, ale zdravotní pojišťovny.

Věcí pojišťoven je vynakládat finanční prostředky efektivně, stanovit s ministerstvem zdravotnictví standardy lékařské péče a optimální síť zařízení, věcí pacientů je odpovědnost za vlastní zdraví a věcí zdravotnických zařízení poskytovat péči v kvalitě a rozsahu odpovídající potřebám pacientů,“ uvedla Gajdůšková.

Na dotaz, dokdy má dojít na systémovou úpravu v těchto vztazích, po níž volali při rozdělování peněz na dluhy nemocnic členové krajského zastupitelstva ve Zlíně napříč politickým spektrem, Gajdůšková řekla: „Ministryně zdravotnictví má z úkol připravit koncepci zdravotnictví do konce ledna. V tomto termínu musí být tento dokument na stole.“

Doplnila, že vypracovat dokument o systému zdravotní péče je nezbytností už kvůli tomu, že vícekrát se o případném oddlužení nemocnic zřizovaných kraji jednat nebude, k čemuž se ostatně zástupci krajů zavázali ve společném memorandu s vládou ČR.

Jiří Růžička, Právo, 23.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?