Garantovat deklarovanou kompresi

25. 8. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Několik otázek jsme položili řediteli společnosti MAXIS, a. s., Mgr. Michalu Jurovi.




Žilní onemocnění jsou velkým tématem pro farmakoterapii a jak známo, není nic pohodlnějšího než jen polykat tabletky. Opravdu jsou punčochy tak nutné?

Kompresivní terapie je i z pohledu řady lékařů základem léčby žilních onemocnění. S výrobci venofarmak máme stejného pacienta, řešíme podobné problémy - doplňujeme se. Teď spouštíme kampaň se sloganem, který říká, že nižší komprese je lepší než žádná. Je lépe vzít si i v teplém počasí podpůrnou punčochu s nízkou kompresí, ale s parametry zdravotní kompresivní punčochy.

Nemohou být protiargumentem možné dermatologické problémy, které třeba způsobí?

Ne. Jde o to, jaký je to produkt, jak náročnými prošel testy. Naše výrobky nesou certifikát Oeko-Tex Standard. Zaručuje, že výrobek je pro pokožku zcela nezávadný. Testuje se nejen materiál, ale i všechna barviva a veškeré použité látky. Získání Oeko-Tex Standard předchází detailní audit ve společnosti včetně detailního rozboru všech materiálů. Ten standard nemáme jen na výsledný výrobek, ale mají ho i všichni naši dodavatelé surovin. Certifikát nám pomáhá i k tomu, že se velmi úspěšně uplatňujeme na trhu v zemích, které mají přísnější a kontrolovanější podmínky, než nastavené v České republice. Přitom my stejný produkt ve stejné kvalitě dodáváme na český i ten nejnáročnější trh, kterým je v Evropě Německo. Existují samozřejmě výjimky a případy, kdy uživatel má velmi citlivou pokožku a mohou se u něj vyskytnout nějaké dermatologické problémy (např. alergická reakce na samodržicí silikonové zakončení punčoch), které je potřeba konzultovat s lékařem.

Jste jednou z mála českých firem, které si nenaříkají na odbyt. Máte vůbec nějaké problémy?

Problémem je absence a nedotaženost technických norem v České republice a jejich nesoulad s normami Evropské unie. Česká republika nemá vlastní závaznou technickou normu, která by popisovala kompresivní punčochy, přesně definovala kompresní třídy a k nim příslušné tlaky a stala by se závaznou pro producenty. Na to poukazujeme již deset let. V rámci EU vím nejméně o třech technických normách, my se řídíme německou normou RAL GZ 387, která definuje kompresní tlaky, typy zdravotních punčoch a definuje závazný postup pro technologii i materiály tak, aby produkt vyhovoval požadavkům zdravotních pojišťoven. Výrobek má garantovanou kompresi, kterou deklarujeme, minimálně po dobu 6 měsíců užívání. Tady je nesoulad v rámci celé EU, různé země mají rozdílné normy. To je kámen úrazu nejen z hlediska exportéra, ale i pro komunikaci odborné veřejnosti. V rámci mezinárodního srovnávání vlastně není jasné, o čem kdo hovoří.

Jak se pozná taková „normopunčocha“?

Musí mít na sobě příslušnou známku. My jsme jediný český výrobce certifikovaný pro používání kolektivní ochranné známky jakost i Medical Compression Hosiery. Norma RAL GZ 387 definuje nejen technické parametry, ale mimo jiné i minimální síly pružných vláken, aby bylo možné docílit předepsané komprese po celou dobu garance. Určuje i zařízení, kterými je možné to otestovat. Ten certifikát je v Německu sám o sobě zárukou, že výrobek je možné zařadit do systému veřejného zdravotního pojištění. Zákazníky i odbornou veřejnost u nás se snažíme naučit trvat na kvalitě a zejména na dodržení kompresních parametrů. A kouzlo pro lékaře je i v tom, že výrobek označen touto známkou odpovídá přesně kompresním tlakům, které vyžaduje pro úspěšnou léčbu pacienta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?