Generel pražského zdravotnictví – Praha převezme čtyři velké nemocnice

20. 3. 2012 15:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se spolu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP09) shodli na novém konceptu spolupráce mezi hlavním městem a státem. Pražský generel představuje ucelenou sadu opatření, jehož nejvýznamnější součástí je převod čtyř významných státních zdravotnických zařízení na Prahu.


Praha by dle dohody měla převzít Homolku, Bulovku, Thomayerovu a podolskou porodnici. Převodu však zatím brání nedostatečná legislativní úprava – některé zákony tedy bude třeba nejprve novelizovat, než bude moci být záměr ministerstva zdravotnictví a hlavního města realizován.

Praha chce mít vliv na zdravotnictví

Praha se podílí na financování několika pražských pohotovostí a záchranné služby. Zřizuje i některá menší zdravotnická zařízení, ale žádné komplexní zařízení zatím nemá – většina patří státu nebo soukromníkům.
Radní se již minulý rok shodli na tom, že je třeba, aby Praha měla možnost více ovlivňovat zdravotní služby v hlavním městě. Nejvíce se v souvislosti se vznikem metropolitních zdravotnických zařízení hovořilo o bývalých fakultních nemocnicích Na Bulovce a krčské Thomayerově nemocnici.

V areálu Nemocnice Na Bulovce zůstalo mnoho budov a velké procento pozemků stále ve vlastnictví hlavního města Prahy. Existuje tedy všeobecný předpoklad, že právě Bulovka bude prvním krokem nové koncepce pražského zdravotnictví.
fkc, ČTK, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?