Geny prý mohou ovlivnit léčení HIV pozitivních lidí

22. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Genetická výbava člověka může mít určující vliv na to, jak bude tělo reagovat na některé léky podávané při léčbě HIV pozitivních lidí. K tomuto závěru dospěli australští lékaři na základě testů skupiny 248 pacientů, kteří brali lék abacavir...


MELBOURNE - Zjistili, že naprostá většina osob, které byly na tento lék alergické, měly podobné změny na dvou klíčových genech.

Abacavir se používá v kombinaci s dalšími léky při léčení HIV pozitivních lidí od roku 1998. Tyto takzvané antiretrovirální léky pomáhají lidem nakaženým virem HIV oddálit propuknutí choroby AIDS až o deset let.

Abacavir má stejně jako ostatní antiretrovirální léky velmi silné účinky. Studie ukázaly, že někteří pacienti si mohou na něj vypěstovat alergii. Mohou trpět horečkou, vyrážkou, žaludeční nevolností nebo letargií.

Zatím je málo způsobů, jak zjistit, kteří pacienti budou trpět vedlejšími účinky.

Doktor Jacques Miller se svým kolektivem z lékařského výzkumného institutu v australském Parkville provedli u všech dobrovolníků zapojených do výzkumu testy DNA. Zjistili, že většina pacientů, kteří byli alergičtí na abacavir, měli změny v genech HLA-B 5701 a HsP70-Hom, které jsou vedle sebe v chromozomu 6. Naopak tato genetická kombinace se objevila jen u jednoho z 230 pacientů, kteří lék snášeli velmi dobře.

Vědci tvrdí, že jejich objev ovlivní významně léčbu lidí nakažených HIV.

„Naše zjištění bude mít velký význam při klinickém používání abacaviru u HIV pozitivních pacientů,“ řekl Jacques Miller.

Genetické zkoušky mohou podle něho pomoci identifikovat ty pacienty, kteří jsou nejvíce ohroženi vedlejšími účinky, a redukovat výskyt alergie na méně než jedno procento.

ČTK, 21.4.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?