GML: Sjezd promarněných příležitostí

15. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Sjezd, na kterém se málo debatovalo o skutečných problémech lékárníků, sjezd, který řešil zejména osobní spory a upevňoval současné vedoucí pozice. Tak hodnotí Grémium majitelů lékáren dvacáté setkání České lékárnické komory.


Grémium majitelů lékáren v čele s Markem Hampelem ohodnotilo v několika níže uvedených bodech dvacátý sjezd České lékárnické komory. Zítra si přečtěte, jak na toto hodnocení reaguje prezident komory Stanislav Havlíček.

1) GML považuje XX. sjezd ČLnK za promarněnou příležitost otevřít širokou diskusi k otázkám, které stojí v dnešní době před lékárnickou veřejností i celým naším oborem.

Sjezd se nevěnoval v dostatečné míře tak zásadním otázkám, jakými jsou: problematika specializačního vzdělávaní, jádrová úhrada, možné způsoby zajištění povinnosti výběru poplatků, aktivita ČLnK v Lékárnickém občanském sdružení (LOS) atd. Sjez vůbec neotevřel zásadní otázku našeho oboru a tou je zavedení placených výkonů tzv. farmaceutické péče v lékárnách a jejich odměňování.

Místo toho se sjezd stal pouhým nástrojem upevnění pozic a funkcí prezidenta a viceprezidenta Komory.

Benešovský sjezd nevěnoval dostatečnou pozornost problémům lékárníků, o to více se věnoval problémům vedení Komory.

2) GML považuje tento sjezd za promarněnou příležitost k možnosti lékárnické veřejnosti vyjádřit se k situaci v českém lékárenství.

Na sjezd nebyla jednotlivými OSL zvolena více než třetina delegátů, takže se jej zúčastnilo pouze 100 zástupců v ČLnK povinně organizovaných lékárníků. GML považuje tento nezájem a rezignaci nemalé části lékárnické veřejnosti za mimořádně nešťastný a ve svých důsledcích nebezpečný. Právě pasivita a rezignace stále početnější části lékárnic a lékárníků otevírají možnost zneužití ČLnK k zájmům a cílům úzké skupiny v rámci celého oboru.

Benešovský sjezd nebyl o aktivizaci lékárníků, ale jen o jejich dalším znechucení osobními spory.

3)GML považuje tento sjezd za promarněnou příležitost k sebereflexi současného vedení ČLnK.

Otevřené dopisy adresované prezidentovi a viceprezidentovi ČLnK, které byly zástupci signatářů z řad veřejných lékárníků, klinických farmaceutů i členů představenstva Komory veřejně přečteny na půdě sjezdu, nevyvolaly žádnou reakci adresátů. K dopisům nebyla sjezdem otevřena diskuse.

Benešovský sjezd nebyl o porozumění a spolupráci, ale pouze o přezíravosti a nemoudrosti současného vedení ČLnK.

4) GML považuje tento sjezd za promarněnou příležitost vykročit směrem k jednotě všech skupin lékárníků.

Taková jednota může byt postavena pouze na otevřené diskusi a respektu k názorům všech jejích účastníků. Represe, osobní útoky bez možnosti se dostatečně obhájit, hlasování proti stanovám a vylučování z představenstva ČLnK za vyjádřený názor nemohou vyvolat nic jiného, než další stupňování napětí a rozporů mezi jednotlivými skupinami lékárníků.

Benešovský sjezd nebyl o nalezení jednotného hlasu, ale pouze o umlčení nepohodlných a vynucení názorové uniformity.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?