Grantová agentura ocenila vědce

15. 12. 2016 13:30
přidejte názor
Autor: Redakce

Cena předsedy Grantové agentury České republiky je každoročně udělována čtyřem mimořádně kvalitním projektům.




Letos cenu získali čtyři řešitelé nejlepších projektů základního výzkumu. Klasická filoložka PhDr. Alena Hadravová, CSc., z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR byla oceněna za interdisciplinární výzkum historického vývoje představ o hvězdné sféře od středověku po raný novověk. Fyzička RNDr. Kateřina Kůsová, Ph. D., z Fyzikálního ústavu AV ČR obdržela ocenění za průlomový objev ve výzkumu křemíkových nanokrystalů. Biolog řeckého původu Dr. Michail Kotsyfakis, Ph. D., vedoucí laboratoře genomiky a proteomiky vektorů Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR, byl oceněn za výzkum slin klíšťat a prof. Dr. Ing. Tomáš Vampola z Fakulty strojní ČVUT za základní výzkum individuální hlasivkové náhrady, na kterém spolupracuje s kolegy z dalších pracovišť.

„Hlavními kritérii pro udělení ceny jsou kvalita, originalita, význam a mezinárodní ohlas projektů základního výzkumu,“ řekl předseda Grantové agentury ČR prof. RNDr. Ivan Netuka, DrSc. „Všechny oceněné projekty tato kritéria splnily a cenu získali vědci, kteří dosáhli vskutku excelentních výsledků. Budeme rádi, pokud naše cena přispěje k informovanosti širší veřejnosti o základním výzkumu a jeho významu a bude motivovat mladou generaci k vědecké dráze.“

Laureáti cen Gratové agentury ČR. V první řadě zleva prof. Dr. Ing. Tomáš Vampola, PhDr. Alena Hadravová, CSc., RNDr. Kateřina Kůsová, Ph. D., a Dr. Michail Kotsyfakis, Ph. D.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?