Gross podpořil Machovce proti privatizaci zdravotnictví

20. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeští sociální demokraté zahájili včera v Kolíně akci proti privatizaci zdravotnictví ve Středočeském kraji. Reagují tak na čerstvě schválenou koncepci zdravotnictví, kterou v krajském zastupitelstvu prosadila pravicová koalice. Význam petiční akce podtrhl i ministr vnitra Stanislav Gross...


KOLÍN - který společně s kandidátem ČSSD na hejtmana Karlem Machovcem petiční akci odstartoval.

„Petici vnímáme jako poslední pokus přimět pravicovou koalici včele s hejtmanem Petrem Bendlem k přehodnocení schválené koncepce zdravotnictví. Ještě nebylo konkrétně rozhodnuto o privatizaci nebo pronájmu některé nemocnice, ale koncepce s tím počítá a my tímto způsobem chceme ukázat, že veřejnost si tyto kroky nepřeje,“ sdělil Machovec.

ČSSD: nemocnice nemohou být běžnými akciovkami

Podle jeho slov ČSSD nemůže souhlasit s tím, aby z nemocnic byly normální obchodní firmy. Kolín si pro start petiční akce sociální demokraté nezvolili náhodou.

„Zdejší ředitel nemocnice Luděk Rubáš je hlavním autorem koncepce, která s privatizací počítá. Je to symbol a my jsme se rozhodli na něj reagovat tím, že petici zahájíme právě tady,“ uvedl Machovec, podle kterého jsou hrozby privatizace reálné.

„Co jiného je strategické partnerství než privatizace? Podle této vize budou nemocnice ovládat lobbistické skupiny, např. distributoři léků. Zájem pacienta pak nebude na prvním místě,“ konstatoval Machovec, podle kterého je ohlas na petiční akci sociálních demokratů zřetelný.

„Dnešní ohlas ukazuje, že má smysl v podobných akcích pokračovat, s peticí navštívíme většinu měst, ale i menších obcí kraje,“ dodal Machovec.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?