Gynekolog, který má spasit ODS

15. 9. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Dobře oblečený muž s obligátním motýlkem pod bradou a s mobilním telefonem u ucha přichází rázně k řečnickému pultíku v hlavním sále brněnského hotelu Voroněž. A před 350 lékaři do telefonu zaburácí: "Pane ministře, sjezd by s vámi rád hovořil, sjezd vás zve k otevřenému jednání o tom, jaké bude zdravotnictví v této zemi."


A tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který onu listopadovou sobotu roku 2007 právě seděl na kongresu ODS ve více než 200 kilometrů vzdáleném paláci na pražském Žofíně, se omluvil Mirku Topolánkovi. Pak sedl do auta a přijel na sjezd lékařské komory obhajovat svou zdravotnickou reformu. Přesto, že ho prý tehdejší oficiální vedení komory na sjezd nepozvalo.

Oním „mužem s motýlkem“, který přiměl Julínka opustit důležitý programový kongres ODS, byl docent medicíny a bývalý dlouholetý šéf lékařské komory Bohuslav Svoboda. Bylo to naposledy, kdy chtěl doktorům i širší veřejnosti ukázat, že má pořád ještě vliv na velkou politiku a že umí (na rozdíl od dnešního prezidenta lékařské komory Milana Kubka) zásadně ovlivnit, co dělá ministr zdravotnictví.

Pravičák z komory

Od té doby se ale přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 3. Lékařské fakulty UK Bohuslav Svoboda z veřejného života prakticky stáhl. Zpátky ho vytáhl až letos v srpnu šéf pražské ODS Boris Šťastný, který jej přemluvil, aby vedl skandály zavalenou stranu v jednom ze sedmi pražských volebních obvodů. Včera se pak Svoboda definitivně stal hlavním kandidátem největší pravicové strany na pražského primátora. A možná také historicky prvním lídrem ODS, který prohraje v největším českém městě komunální volby.

Šestašedesátiletý respektovaný gynekolog kývl pražské ODS prý proto, že ho Boris Šťastný s předsedou strany Petrem Nečasem přesvědčili, že to myslí s obrodou a očistou strany opravdu vážně. „Pražská ODS má sice špatnou pověst, ale své chyby si uvědomila a pojmenovala a chce se přetvořit tak, aby byla zase přijatelná pro voliče. To mě přesvědčilo, že má smysl tu kandidaturu vzít,“ vysvětluje Svoboda.

Pravdou je, že Bohuslav Svoboda měl k ODS a pravici vůbec vždycky hodně blízko. „On je typický pravičák, o tom není pochyb,“ říká exministr zdravotnictví a senátor Tomáš Julínek, který se Svobodou seděl v polovině 90. let ve vedení lékařské komory. Když Svoboda v letech 1992 až 1998 lékařskou komoru vedl, obviňovali ho dokonce jeho odpůrci z toho, že málo hájí zájmy špatně placených nemocničních doktorů a jde až příliš na ruku pravicovým vládám vedeným tehdejším premiérem Václavem Klausem

„On byl vždy proti tomu, aby lékaři protestovali za vyšší platy, byl proti lékařským stávkám a působil prakticky jako převodní páka Klausovy vlády a šel proti zájmům hlavně mladých lékařů. Zatímco my jsme tehdy stáli proti vládní politice, Svoboda ji vždy jednoznačně podporoval,“ vzpomíná na Svobodovu éru ve vedení nejvlivnější nátlakové skupiny v českém zdravotnictví tehdejší šéf lékařských odborů a dnešní středočeský hejtman David Rath.

Právě on přitom Svobodu na dramatickém sjezdu, který se konal na konci listopadu 1998 v Olomouci, v čele komory nahradil. Faktem je, že Bohuslav Svoboda žádnou radost z nástupu tehdy dvaatřicetiletého radikálního Ratha do čela lékařské komory neměl. „Odpovědnost v čele komory je tak veliká, že po určitém čase musí nekoordinovaná radikálnost prostě zmizet,“ věřil přesto tehdy poněkud bláhově Svoboda.

Jen dva týdny před tím, než uvolnil křeslo v čele komory Rathovi, se Svoboda poprvé pokusil dostat do vysoké politiky. Za tehdejší Unii svobody kandidoval v polovině listopadu 1998 na Liberecku do Senátu. Proti tehdejšímu místopředsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi ale neměl se ziskem 13,5 procenta žádnou šanci a skončil až čtvrtý. Kandidatury ale nelituje.

„Pravice byla tehdy po Sarajevu štíplá a já jsem se ji snažil kandidaturou za Unii svobody posílit. Měl jsem podobně jako dnes pocit, že je potřeba pravicové politice pomoci,“ vysvětluje celoživotní nestraník Svoboda, který včera oznámil, že se velmi brzy stane členem ODS.

Jeho vstup do ODS je ale vlastně docela logický. Právě on byl v letech 2007 až 2009 jedním z mála významných pražských lékařů, kteří prakticky bezvýhradně podporovali reformu Tomáše Julínka. Na rozdíl od jiných pražských profesorů a docentů, kteří se bouřili proti reformě pražských nemocnic, mu například nevadila ani přeměna fakultních nemocnic na akciové společnosti.

„Není důležité, jakou formu vlastnictví nemocnice má, ale jaká pravidla pro ně stát nastaví. A já si myslím, že Julínek to měl promyšlené dobře,“ myslí si Svoboda, který Julínkovu reformu dodnes považuje za jediný opravdu propracovaný pokus, jak změnit k lepšímu české zdravotnictví. „Julínek chtěl lidem přesně říct, co je to standardní péče a na jakou péči si mohou připlatit. A také zavedením poplatků správně pacientům ukázal, že zdravotní péče něco stojí. Problém je, že Tomáš Julínek reformu špatně vysvětlil, a proto ji neměl sílu prosadit,“ myslí si Svoboda.

Docela jasná volba

Favoritem na to, aby si ho ODS vybrala mezi šesti dalšími kandidáty za celopražského lídra, byl Svoboda vlastně hned od začátku. Oproti dalším šesti šéfům pražských kandidátek ODS měl totiž vždy výraznou výhodu.

Celý komentář si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?