Haiti hrozí rozšíření nemocí, bezpečnost a pomoc se zlepšily

20. 1. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší současnou hrozbou pro Haiťany, z nichž nejméně čtvrt milionu bylo před týdnem zraněno při ničivém zemětřesení, je podle expertů šíření nemocí.


Lékaři, kteří mají hlavní nápor práce teprve před sebou, varují, že situace na ostrově se může proměnit v jednu z největších zdravotnických katastrof v historii. Naopak bezpečnostní situace se podle OSN poněkud zlepšila, stejně jako distribuce humanitární pomoci.

Haiti sužují i v normálních podmínkách nemoci jako AIDS, malárie nebo tuberkulóza. Po zemětřesení, které podle odhadů místní vlády zabilo až 200.000 lidí a zanechalo přes 1,5 milionu osob bez střechy nad hlavou, zdravotní problémy narostly do gigantických rozměrů. Kvůli hrozbě začínajících bakteriálních infekcí včetně sněti nebo tetanu už byly stovkám pacientů amputovány končetiny.

Zdravotní situace v zemi je podle lékařů kritická. Podmínky pro provádění operací jsou nouzové, lékaři často improvizují. Kromě tržných ran a zlomených končetin nyní haitskou populaci ohrožují i další nemoci včetně meningitidy, spalniček a silných průjmů. Počet lékařů a zdravotního materiálu se naštěstí zvyšuje a bude dále zvyšovat.

Slovensko na Haiti posílá ve čtvrtek čtyři týmy, tři lékařské a jeden nelékařský. Povezou 300 kilogramů léků a zdravotnického materiálu. Na místě se zapojí do úsilí, v němž se s více než 7500 vojáky a početnou technikou angažovaly nejvíce USA spolu s OSN.

Ta má v zemi stabilizační misi MINUSTAH s přibližně 11.000 pracovníky včetně asi 9000 modrých přileb, jež na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti posílí 3500 mužů. Mandát těchto dodatečných sil bude jen půlroční a jejich úkolem bude především udržet bezpečnost a poskytovat ochranu humanitárním konvojům.

V areálu zničeného prezidentského paláce v haitské metropoli dnes přistálo několik vrtulníků s desítkami amerických vojáků. Ti se připojí k přibližně 7500 svých kolegů při likvidaci škod zemětřesení.

Pomoc se snaží poskytnout i Česko. České humanitární organizace k dnešku v souvislosti s haitskou tragédií shromáždily zhruba 22 milionů korun. Vláda v pondělí také schválila celkovou pomoc pro zemětřesením postižené Haiti ve výši 20 milionů korun.

Hlavní město Praha chce na pomoc obětem zemětřesení dát 12 milionů korun, přičemž peníze rozdělí mezi tři neziskové organizace.

OSN zvýšilo potřebnou částku na pomoc Haiti z 562 na 575 milionů dolarů. V příslušných fondech bylo v pondělí 19 procent této částky. Objevily se výzvy k odpuštění všech dluhů, které Haiti má u některých států.

Týden po tragických otřesech bylo na Haiti spočítáno a uloženo do hromadných hrobů nejméně 70.000 mrtvých, ale mnoho dalších lidí je podle úřadů stále uvězněno pod ruinami zbořených domů. V troskách se dosud našlo přes 90 živých lidí, naděje na nalezení dalších zasypaných naživu je již malá, ale trvá, usoudil dnes Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCAH).

Přes zoufalý stav v postižených oblastech ostrova se však podle OSN a nevládních organizací konečně daří doručovat základní humanitární pomoc v relativně rychlém tempu nejvíce potřebným.

Po rabování a násilnostech v minulých dnech se bezpečnost v Port-au-Prince prý stabilizovala, násilí se vyskytuje pouze na některých místech. „Většina incidentů byla zaznamenána ve čtvrtích, které byly vedené jako nebezpečné již před zemětřesením,“ uvedl dnes UNOCAH. Vojenský doprovod pro dopravu a distribuci humanitární pomoci je však podle úřadu stále nutný.

Jedním z mála kladných efektů katastrofálního zemětřesení na Haiti je jisté sblížení mezi tradičními historickými nepřáteli - Haiti a Dominikánskou republikou. Ta se nyní stala důležitým výchozím střediskem záchranářů, kteří operují z luxusních hotelů hlavního města Santo Domingo.

Do země také proudí stovky haitských uprchlíků, napsal internetový server amerického listu Los Angeles Times.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?