Hamburger recept: základem jsou domácí bulky a kvalitní maso. Tučnější hovězí můžete vyměnit za kuřecí

24.11.2025
přidejte názor
hamburger recept
Autor: Shutterstock.com

Období, kdy byly hamburgery vnímány jako nezdravé jídlo z fastfoodu, už je dávno pryč. Vychutnat si dnes můžete opravdu lahodné hamburgery s kvalitním masem, čerstvou zeleninou a domácí majonézou. A není ani potřeba chodit do restaurace. Podle našeho návodu to zvládnete sami doma. Rozhodně stojí za to upéct si i vlastní bulky.

Polotovary z obchodů se jim rovnat nemohou – dobře vykynuté a správně upečené bulky jsou na povrchu zlatavé a křupavé, uvnitř měkké a jemné. Hamburgerům se navíc nemusíte vyhýbat, ani když si hlídáte linii. Bulku můžete klidně vynechat a maso vložit mezi dva listy salátu. Získáte tak výživný a zdravý oběd. Další možností, jak ušetřit kalorie, je výměna hovězího mletého masa za kuřecí steak.

Co se dozvíte v článku
  1. Bulka na hamburger recept: kynuté těsto
  2. Maso na hamburger recept: hovězí klasika
  3. Kuřecí hamburger recept: lehký s jogurtovým dipem
  4. Hamburger může být i dietní

Bulka na hamburger recept: kynuté těsto

145 minut
8 porcí

Ingredience

  • 500 g hladké mouky,
  • 250 ml vlažného mléka,
  • 20 g čerstvého droždí,
  • 50 g másla (rozpuštěného),
  • 1 vejce,
  • 2 lžíce cukru krupice,
  • 1,5 lžičky soli,
  • 1 vejce na potření,
  • sezamová semínka na posypání.

Postup

  1. Nejprve si připravte kváskový základ. Do vlažného mléka nadrobte droždí, zasypte ho cukrem a vmíchejte do něj ještě dvě lžíce mouky. Směs dejte na teplé místo a počkejte 10–15 minut, než vzejde kvásek.
  2. Do mísy nasypte mouku a sůl. Do mouky nalijte rozpuštěné máslo (ne horké, pouze teplé), vajíčko a kvásek. Těsto nyní vyžaduje intenzivní hnětení, aby bylo hladké. Ručně to bude trvat asi 10 minut, v robotu 5 minut.
  3. Z těsta vytvarujte bochánek, zakryjte ho utěrkou a dejte ho na suché a teplé místo kynout. Těsto nechte kynout hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na 8 stejně velkých dílů. Vytvarujte z nich kulaté bochánky. Bochánky přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Rukama ještě opatrně vylepšete jejich tvar.
  5. Nyní bude následovat druhé kynutí. Bochánky přikryjte utěrkou a nechte je kynout dalších 30 minut.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C. Bulky potřete rozšlehaným vejcem, posypte trochou sezamu a nechte péct 15–18 minut dozlatova. Povrch bulky by měl být krásně hladký, lesklý a zlatavý.
  7. Upečené bulky přendejte na kovovou mřížku. Počkejte, dokud úplně nevychladnou. Poté je můžete rozříznout a použít na přípravu hamburgerů.
Hodnocení
4.6 5x

hamburgerové bulky se sezamem

Maso na hamburger recept: hovězí klasika

35 minut
4 porce

Ingredience

  • 600 g mletého hovězího masa z krku,
  • 1 lžička soli,
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře,
  • 1 lžíce oleje nebo sádla na opékání,
  • 4 domácí bulky na hamburgery,
  • 4 plátky čedaru,
  • 1 velká červená cibule nakrájená na kolečka,
  • 1 velké rajče nakrájené na plátky,
  • listový salát (římský nebo ledový),
  • nakládané okurky nakrájené na plátky,
  • kečup,
  • hořčice,
  • majonéza.

Postup

  1. Mleté maso rozdělte na 4 stejné části (každá cca 150 g). Vytvarujte z nich ploché burgery o tloušťce 2 centimetry. Každý burger uprostřed lehce zmáčkněte prstem, aby vznikl jemný důlek. Díky tomu se burgery během opékání nevyboulí.
  2. Burgery z obou stran osolte a opepřete. Připravte si pánev nebo gril na opékání. Pokud budete používat pánev, lehce ji vytřete tukem a rozpalte na vysokou teplotu.
  3. Než položíte maso na pánev, výkon trochu snižte. Burgery pak opékejte z obou stran. Čas opékání závisí na tom, jak moc chcete maso propečené.
  4. Pro medium rare stačí 2–3 minuty z každé strany, pro medium 3–4 minuty z každé strany a pro well done 5 minut z každé strany. Během poslední minuty pečení položte na každý burger plátek sýra. Čedar nechte hezky roztéct a rozvonět.
  5. Bulky rozřízněte napůl a položte je vnitřní stranou na suchou pánev či gril. Krátce je opečte, dokud nebudou lehce křupavé a voňavé.
  6. Spodní část potřete směsí majonézy a hořčice. Položte na ni list salátu. Následuje ještě horké maso se sýrem. Navrch přijdou plátky rajčete, cibule a okurka. Zakápněte je troškou kečupu a přiklopte horní částí bulky.
  7. Takto připravené hamburgery podávejte s domácími hranolkami a coleslawem.
Hodnocení
4.8 6x

Kuřecí hamburger recept: lehký s jogurtovým dipem

60 minut
4 porce

Ingredience

  • 4 kuřecí prsa,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • ½ citronu,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 lžička mleté sladké papriky,
  • ½ lžičky soli,
  • špetka mletého pepře,
  • 4 domácí bulky na hamburgery,
  • 150 g bílého řeckého jogurtu,
  • 1 lžička dijonské hořčice,
  • 1 lžička medu,
  • pár kapek citronové šťávy,
  • sůl a pepř dle chuti,
  • listový salát (římský nebo polníček),
  • 1 velká červená cibule nakrájená na kolečka,
  • 1 velké rajče nakrájené na plátky,
  • pár plátků čerstvé okurky.

Postup

  1. Pro přípravu marinády na maso smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, mletou papriku, sůl a pepř.
  2. Kuřecí prsa zlehka naklepejte, aby byla stejně silná, a naložte do marinády minimálně na 30 minut. Ideální je však nechat kuře marinovat spíš několik hodin.
  3. V misce smíchejte ingredience na jogurtový dip, to znamená řecký jogurt, hořčici, med a citron. Podle potřeby dolaďte dip solí a pepřem. Pak ho dejte vychladit do lednice.
  4. Rozpalte gril nebo pánev a pusťte se do opékání masa. Pokud používáte pánev, můžete ji ještě vytřít troškou oleje. Marináda už ale obsahuje olivový olej, takže to není nezbytně nutné.
  5. Plátky masa opékejte 4–5 minut z každé strany, dokud nebude dobře propečené. Zároveň musí zůstat šťavnaté.
  6. Bulky na hamburgery rozkrojte a položte je vnitřní stranou na pánev či gril. Opečte je nasucho jen krátce, aby se rozvoněly a křupaly.
  7. Nyní se můžete pustit do sestavování burgerů. Spodní část bulky potřete jogurtovým dipem. Položte na něj list salátu a opečené kuřecí prso. Navrch přijdou plátky rajčete, okurky a cibule.
  8. Zeleninu ještě zakápněte trochou dipu a přiklopte horní část bulky. Hamburgery ihned podávejte, dokud jsou teplé. Jako lehkou přílohu můžete použít svěží zeleninový salátek nebo coleslaw s jogurtovou zálivkou.
Hodnocení
4.7 9x
Batáty recept: vybrat si můžete z hranolek, pyré nebo polévky. Batáty ale lze připravit i nasladko
Přečtěte si také:

Batáty recept: vybrat si můžete z hranolek, pyré nebo polévky. Batáty ale lze připravit i nasladko

Hamburger může být i dietní

Když se řekne hamburger, naprostá většina lidí si představí nezdravé jídlo z fastfoodu. Hamburger se ale dá připravit tak, aby byl opravdu zdravý. Kynutou bulku totiž můžete úplně vynechat. V mnoha bistrech a restauracích nabízejí tzv. burger „naháč“, který se skládá pouze z masa a zeleniny. Plátek hovězího mletého či kuřecí steak je vložen mezi dva plátky ledového salátu.

Kvalitní mleté hovězí maso je nutričně hodnotné a rozhodně se nedá považovat za nezdravé. Pokud ale zkrátka hledáte lehčí a méně kalorickou variantu, zkuste zmiňované kuřecí maso, krůtí plátky nebo klidně grilované ryby. Burger se dá připravit i pro vegetariány – místo masa můžete udělat placky z cizrny, červené řepy či červené čočky.

Dalším šikovným trikem, jak ušetřit kalorie, je výměna tučné majonézy za lehčí dip. My jsme ve výše uvedeném receptu na kuřecí burger použili jogurtový. Vynikající je také rozmačkané avokádo nebo guacamole. Avokádo je ale hodně kalorické, takže úspora kalorií se v tomto případě nekoná. Na druhou stranu je bohaté na zdravé tuky, které do vyváženého jídelníčku rozhodně patří.

Zdroje: kucharkaprodceru.cz, life.forbes.cz, bbcgoodfood.com, everydayhealth.com, tasteofhome.com, verywellfit.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek