Hamplová (Nezávislí): Volte nás, jinak zemřete, děsí Heger občany

10. 10. 2012 7:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako v americkém filmu, který mapoval kampaň Jelcina. Poradci v okamžiku, kdy preference zůstaly stát, zaveleli – je třeba voliče děsit. Jen z vyděšení nás budou volit. Heger udělal něco podobného, a je to hanba.


Ve volebních spotech Jelcina po volbě strategie „děsit“ začala defilovat slova jako válka, hlad, smrt, hladomor… A preference Jelcina, který se stylizoval do polohy zachránce před tímto vším, šly nahoru. Nakolik to byla filmová fikce nebo pravda, těžko říct.

Ale ihned jsem si na ten film vzpomněla po dnešním vystoupení ministra Hegera.

Přestože je to kultivovaný pán (v této vládě už asi poslední toho druhu), vzal na sebe tuto ostudnou úlohu - začít voliče bez skrupulí obdobně tvrdě děsit. Bez balíčku vlády nebude zdravotní péče. Budeme ji muset omezovat. Nemocnice nebudou mít dost peněz na péči o vaše zdraví. Buď balíček této vlády bude, nebo zapomeňte na své zdraví.

Vůči občanům této země jsou tyto výroky nehorázné, sprosté a dokonce podlé. Jsou totiž cílené, přesně podle výše popsaného vzoru ála Jelcin. Slova pana Hegera bych přeložila jinak - je zle, jsme v koncích, vláda ztrácí důvěru, volby mohou vládní strany projet na ultimo, a tak vás musíme vyděsit tak, že nám tam ty hlasy hodíte ze strachu o to nejcennější - o své zdraví.

Že přesně tato hodnota byla v minulých týdnech narušena metylalkoholem pro selhání téže vlády, koneckonců i všech předcházejících? Že už teď zdravotnictví kulhá na obě nohy? Že už teď hrozí pád některých nemocnic? To je vedlejší - děsit lidi v těchto dnech musíme, jinak neobhájíme své pozice.

Nenechte se prosím děsit! Zdraví je ústavně chráněná hodnota, a stát zdravotní péči zaručit musí. A kdyby neměl kauzy Promopro, Pandury, letouny, Drábkovy počítačové systémy a další, měl by na to bez problémů.

Volit stejné lidi jen proto, že nás straší sami sebou, by byla obrovská a naivní chyba. V krajských volbách proto volte důvěryhodné regionální kandidátky, tam se lze nejméně splést. A já musím poopravit své mínění o posledním členu vlády, k němuž jsem měla, přes účast v této vládě, profesní respekt. Pokud se ministr zdravotnictví propůjčí k takové roli, jakou dnes sehrál, nemá co dělat ve své funkci. On má přece zdravotní péči zajišťovat, ne s ní politicky obchodovat. Je to prostě - hanba.

Proto bych si nejvíce přála, zejména po tomto dnešním vystoupení ministra zdravotnictví, aby byly po víkendových volbách nejvíce vyděšeny parlamentní strany - z hlasů, které nezískají.

Více z rubriky naleznete na ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?