Hamzova léčebna otevřela po rekonstrukci pavilon I

29. 7. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé v Luži - Košumberku dnes otevřela po rozsáhlé rekonstrukci pavilon I. Předchozí stav budovy byl vhodný pouze pro chodící pacienty některých zdravotních klasifikací a moderním potřebám nepostačoval.


Pavilon neměl například jídelnu, výtah či prostory pro rehabilitaci. Po úpravách bude poskytovat klientům vysoký komfort a vlídné prostředí, řekl ČTK ředitel léčebny Václav Volejník.

„Pacienti, kteří k nám přijdou a mají mít rehabilitační léčbu, mají vycházet do života, ne ležet v nemocnici. My jsme podle předpisů nemocnice, ale pacient se tady musí cítit trochu jako doma, aby to bylo přívětivé a hezké,“ uvedl Volejník.

Pavilon byl postaven ve 20. letech minulého století pro léčbu dětské tuberkulózy. První částečnou rekonstrukci podstoupil v letech 1994 a 1995, kdy vznikly dvoulůžkové pokoje se sociálním zázemím. Nyní se jeho kapacita snížila na 30 lůžek, tři pokoje jsou jednolůžkové a jeden třílůžkový. Všechny mají sociální zařízení pro imobilní pacienty, moderní nábytek přizpůsobený potřebám klientů a polohovací lůžka. Vzniklo nové třetí nadzemní podlaží s místnostmi pro komplexní rehabilitaci, obnovena byla jídelna a vybudován lůžkový výtah.

Stavební náklady dosáhly téměř 28 milionů korun včetně DPH, z toho státní dotace činila 15,2 milionu korun, léčebna se podílela 12 miliony korun z vlastních zdrojů. Další tři miliony korun si vyžádalo vybavení pokojů a pracoven.

Hamzova léčebna je největší odborný rehabilitační ústav v Česku, zřizuje ji ministerstvo zdravotnictví. Má 505 lůžek umístěných v 11 pavilonech v parkovém areálu. Léčbu a potřebné služby zajišťuje kolem 550 zaměstnanců. Vloni dosáhla mírného provozního zisku, hospodaření se vyvíjí úspěšně i letos, uvedl Volejník. Kapacita je teď téměř zcela naplněna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?