Hamzova léčebna se vrátila do zisku, zpětně vyplatila i odměny

7. 1. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé v Luži - Košumberku na Chrudimsku zakončí minulý rok se ziskem. Po propadu počtu pacientů v letech 2012 a 2013 se vloni podařilo zařízení zcela zaplnit.


Mzdy zaměstnanců se dostaly na původní úroveň a léčebna jim dokonce zpětně vyplatila pozdržené odměny a osobní příplatky, řekl ČTK ředitel největšího odborného rehabilitačního ústavu v zemi Václav Volejník.

„Zaměstnancům v této chvíli nic nedlužíme na zastavených a zkrácených platech, všechno se doplatilo,“ uvedl Volejník.

V předchozích dvou letech se počet pacientů kvůli novele zákona o zdravotních službách propadl až o 40 procent. Mělo to dopad i na provoz zařízení. Státní rehabilitační pracoviště bylo nuceno kvůli úspoře nákladů propouštět, přechodně zavřít jeden pavilon s 36 lůžky a snížit platy.

Zařízení bylo vloni zcela zaplněné. „Dokonce jsme museli vracet některé návrhy pro nedostatek lůžek, byli jsme prostě plní,“ uvedl Volejník.

V roce 2013 léčebna skončila ve ztrátě 847.000 korun, loňský zisk zatím není přesně vyčíslen. Napomohlo mu i rozhodnutí vlády o státní úhradě hospitalizačních poplatků za pacienty. V roce 2013 jich bylo odléčeno 4396, vloni o několik stovek více.

Situaci léčebny minulý rok zkomplikovaly vynucené opravy jednoho pavilonu, který byl proto mimo provoz. Rekonstrukce bude pokračovat i letos.

Hamzova léčebna, největší odborný rehabilitační ústav v Česku, má 505 lůžek, umístěných v 11 pavilonech v parkovém areálu. Léčbu a potřebné služby zajišťuje asi 550 zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?