Happening podpořil lepší život pro lidi s duševní nemocí

11. 10. 2012 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Na happeningu za lepší život pro lidi s duševním onemocněním se včera před ministerstvem zdravotnictví sešlo asi sto lidí. Byli mezi nimi ti, kteří o nemocné pečují, i sami pacienti. Přinesli transparenty s nápisy "Ven z léčeben", "Nedejme se vylučovat", "Spojme se" nebo "Duševní choroba bez sociální pomoci - konečná". Lidé podepisovali petici s požadavkem, aby vláda formulovala Národní plán péče o osoby s duševním onemocněním.


Mezi účastníky veselého happeningu přišel legislativní náměstek ministerstva Martin Plíšek a převzal od nich takzvanou Bílou knihu české psychiatrie. V ní byl text podepisované petice.

Ministerstvo zdravotnictví v těchto dnech oznámilo, že chystá reformu, v níž počítá s přesunem péče z velkých institucí do menších center blíž pacientovi. Z EU by ČR na to mohla dostat až šest miliard korun.

Ředitelka pořádajícího občanského sdružení VIDA Jitka Styblíková ČTK řekla, že happening pod názvem Lidské je bláznit, který se koná při příležitosti dnešního Světového dne duševního zdraví, má podpořit transformaci péče z velkých léčeben na komunitní a terénní péči v přirozeném prostředí lidí, kteří ji potřebují.

V roce 2010 bylo v ČR v ambulantní psychiatrické péči ošetřeno zhruba půl milionu lidí a 60.000 bylo hospitalizovaných na psychiatrii.

Velké psychiatrické ústavy jsou podle Styblíkové v řadě evropských zemí minulostí, nebo se transformují a počty lůžek v nich trvale klesají. Česko má v poměru k počtu obyvatel stále velmi vysoký podíl psychiatrických lůžek následné péče ve velkých psychiatrických léčebnách, uvedla.

Organizátoři připravili pro účastníky happeningu loutkové divadlo, ukázky taneční terapie a všem zahrála kapela LeKapr Michala Kašpara.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?