Hartmann investuje do rozšíření a automatizace výroby 55 milionů

14. 6. 2017 7:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Výrobce zdravotnických pomůcek a potřeb Hartmann-Rico z Veverské Bítýšky na Brněnsku letos investuje do rozšíření výroby a rekonstrukce zázemí pro zaměstnance 55 milionů korun. V budoucích letech chce vyrábět více roušek a jednorázových operačních setů.


Firma sází také na větší automatizaci, aby se vyhnul větším problémům při náboru nedostatkových zaměstnanců, řekl na tiskové konferenci technický a výrobní ředitel společnosti Pavel Fuchs. V současnosti vyrobí firma téměř 3,6 milionu operačních setů ročně, závody má ještě v Havlíčkově Brodě a Chvalkovicích na Náchodsku. Do roku 2020 jich chce vyrábět o pětinu více. Plánuje získat na trhu větší podíl, zároveň se zvyšuje poptávka nemocnic. „Sety dodáváme v zataveném balíčku přesně podle požadavků na operační výkony,“ poznamenal Fuchs.

V Bítýšce pracuje 740 lidí, dohromady v republice téměř 1500, jen loni jich přibylo 100. „Letos očekáváme, že jich bude dalších 50. Nicméně investice nepočítají s dalším růstem zaměstnanosti, chceme jít cestou automatizace a instalace nových výrobních linek,“ uvedl Fuchs. Měl by se snížit počet agenturních pracovníků, se současnými kmenovými zaměstnanci se počítá nadále. „Nejlépe bychom chtěli agenturní zaměstnance využít pouze v sezonních špičkách, kdy jich potřebujeme 75 až 80,“ doplnil Fuchs. Špička je na jaře a na podzim, kdy nemocnice dělají více operací, proto objednávají více setů.

Další investice by měli ocenit zaměstnanci. Díky rekonstrukci jedné z výrobních budov získají komfortnější zázemí, pracovní prostředí bude čistší a méně hlučné. „Do zlepšování prostředí investujeme dlouhodobě,“ uvedl Fuchs. Firma to vnímá jako jednu z konkurenčních výhod, zvláště když je 70 procent zaměstnanců žen.

Firmě se každoročně daří zvyšovat obrat, loni činil 4,4 miliardy korun. Drtivou většinu produkce vyváží, převážně na západoevropské trhy. Je součástí německé skupiny Hartmann, která má přes 10.000 zaměstnanců a roční obrat okolo dvou miliard eur (cca 52,3 mld. Kč). Kromě operačních setů vyrábí také roušky, pomůcky pro hojení ran či inkontinenční pomůcky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?