Hasiči a záchranáři mají ve Frymburku nový společný objekt

4. 2. 2014 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Z nového třípodlažního objektu vyjíždějí k zásahům hasiči a záchranná služba ve Frymburku na Českokrumlovsku. Výstavba budovy stála přes 30 milionů korun. Náklady hradilo generální ředitelství českého hasičského sboru, Jihočeský kraj a městys Frymburk. V objektu bude parkovat šest hasičských vozidel a dvě sanitky. Posádky budou pokrývat především události v okolí lipenské vodní nádrže.


„Hasiči i zdravotníci dostávají důstojné podmínky pro svou, mnohdy nelehkou, každodenní práci, která je v této exponované turistické lokalitě tak významná,“ řekl dnes novinářům na slavnostním otevření ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš.

Podle náměstkyně hejtmana jihočeského kraje Ivany Stráské (ČSSD) je poloha frymburského centra integrovaného záchranného systému navíc strategicky výhodná. „Nachází se prakticky v centru Lipenska a jsme odtud schopni splnit dojezdové časy na obě strany - k Horní Plané i k Lipnu nad Vltavou,“ uvedla.

Soužití hasičů a záchranářů v jedné budově má prý také řadu výhod, dělí se například o náklady na provoz objektu. „Tyto složky jsou navíc zvyklé spolu často zasahovat, takže se mezi sebou třeba snadněji domluví na tom, jak postupovat při jednotlivých výkonech. A to je podle mě správná cesta,“ řekl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Připomněl, že hasiči i záchranáři mají společné výjezdové místo také například v Táboře, Prachaticích, Vimperku nebo v Milevsku. Na nové základně ve Frymburku bude jedna posádka záchranné služby bez lékaře a vždy jedna čtyřčlenná jednotka hasičů.

Hasičský záchranný sbor má v Jihočeském kraji 20 výjezdových míst. Záchranáři vyjíždějí v regionu k událostem z 28 stanic, z nichž z jedné létá k zásahům i vrtulník. V nejbližší době vznikne pro zdravotníky i stanice v Kunžaku na Jindřichohradecku. „Výhledově bych byl rád, kdyby se nám podařilo realizovat ještě další dvě stanoviště. Jedno by mělo být v Horní Plané a druhé někde v oblasti Lhenic,“ uvedl Slabý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?