Heger bude jednat s radou postižených, odbory a svazem pacientů

4. 5. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se dnes ráno sejde se zástupci rady postižených, zdravotnických odborů a svazu pacientů. Jednat s ním chtějí o navrhovaných dobách dojezdu k lékaři, čekacích lhůtách na operaci, personálním zajištění zdravotnických pracovišť či poplatcích u lékaře.


Na schůzce se ministr s odboráři a aktivisty dohodl poté, co minulý týden na několik hodin obsadili vstupní halu jeho úřadu.

Rada postižených, odbory i svaz pacientů si stěžovaly na to, že s nimi Heger nejedná. Minulou středu se proto jejich členové vypravili na ministerstvo, kde chtěli zůstat tak dlouho, dokud je šéf resortu nepřijme.

Dočkali se ho po více než třech hodinách. Omluvil se jim, že nemohl přijít dřív, protože měl jednání. Hodinu s účastníky pak diskutoval. Dnes k němu vedení rady postižených, svazu pacientů a odborů zamíří znovu.

Odboráři i organizace kritizují navrhované doby dojezdu k lékaři či čekací lhůty na vyšetření a operace. Podle nich by se dostupnost péče zhoršila a mohla by se rušit zdravotnická zařízení. Třeba k praktickému lékaři, zubaři či do lékárny by se měl pacient podle návrhu dostat do 45 minut jízdy. Na náhradu kyčelního kloubu by se nemělo čekat déle než 35 týdnů - tedy osm měsíců. Na operaci šedého zákalu by měl člověk jít nejpozději do 12 týdnů - do necelých tří měsíců.

Podle ministerstva jsou to nejzazší časy a lhůty pro péči, kterou uhradí pojišťovny. Chystané nařízení má lidem zaručit, do kdy nejpozději musí ošetření dostat a jak daleko za ním nanejvýš pojedou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?