Heger chce narušit jednotu lékařů. Zatím se mu to ale nedaří

4. 2. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger se po neúspěšném jednání se zástupci lékařů obrátil přes televizní kamery na bílé pláště přímo. Nabídl těm, kdo v nemocnicích zůstanou, nebo se do nich vrátí, pět až osm tisíc korun hrubého měsíčně na osobním ohodnocení.


„Čím dříve se lékaři rozhodnou, čím dříve své výpovědi stáhnou, tím to pro nás bude lepší,“ řekl včera po boku poslanců za ODS Marka Šnajdra a Borise Štastného Heger (TOP 09).

Jednání skončila na mrtvém bodě - jak včerejší výsledek označil Heger - hlavně kvůli chybějícím garancím. „Pořád je to jenom o penězích, my ale tvrdíme, že tam absolutně chybí garance,“ řekl o včerejší nabídce ministra předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Původní dohoda podle něj byla taková, že se pod dohodu podepíše nejen on a ministr Heger, ale také prezident České lékařské komory Milan Kubek a premiér Petr Nečas. Právě vystupování premiéra bylo pro zástupce lékařů nečitelné.

Může za to Nečas?

„Jednání pana premiéra mě zklamalo. Mezi pátkem, kdy jsem s ním jednal a nedělním vyhlášením v televizi byl znát nějaký posun, jehož příčinu neznám. Já nechci spekulovat o věcech, které nevím. Nicméně v pátek jsem měl pocit, že nám víc rozumí, než to deklaroval v neděli,“ tvrdí Engel.

Lékaři také po jednání řekli, že mají stále silnější pocit, že se s nimi nikdo dohodnout nechtěl. A že cílem mediálních vystoupení posledních dnů, hlavně ze strany Dany Juráskové za Českou asociaci sester (ve Fischerově úřednické vládě byla ministryní zdraviotnictví díky ODS) a poslanců Štastného s Šnajdra bylo jednání rozbít a lékaře zdiskreditovat.

Ať už je to jakkoli, vládě se bude lépe jednat s oslabenými lékaři, z nichž někteří začnou své výpovědi stahovat. Ministr podle všeho očekává, že se to stane během tohoto týdne.

„Předjednali jsme s panem premiérem, že pokud by náš návrh situaci nevylepšil tak budou muset být podniknuta organizační opatření, aby byla ta situace řešena a akutní péče poskytnuta všude, kde bude potřeba. Taky jsme se dohodli, že je ještě týden prostor. Na konci příštího týdne bychom rádi měli připravenou analýzu, jak se situace vyvíjí. A z ní by se odvíjely konkrétní kroky. Situace se může vyvíjet velmi, velmi různě,“ řekl včera Heger.

Podle reakce z minulého víkendu by si ale ministr neměl být tak jistý, že budou lékaři jeho nabídku skutečně považovat za vstřícnou.

I na přidání 100 tisíc korun hrubého za rok, které jim nabídl minulý pátek, reagovali často spíše pobouřeně.

Sliby už nezabírají

Podobné reakce se byly slyšet i včera. „Navýšení platů musí být důstojné, přijatelné a jasně garantované, aby do budoucna odolalo politickým turbulencím - takže nějaké navýšení odměn a podobně je jednoznačně nepřijatelné. Bojujeme o nastavení systému odměňování na léta, takže neuvažovat krátkozrace a neustupovat, vydržet a nemužeme prohrát,“ napsal včera na sociální síti Facebbok jeden z lékařů.

Právě to, aby peníze byly lékařům garantovány, ale vláda odmítá. Ministr sice řekl, že ředitelům fakultních nemocnic doporučí, aby peníze rozdali do platů převážně lékařům a stejně se po dohodě s hejtmany mají zachovat i krajské nemocnice. Jenže i ministr připustil, že stoprocentní záruku, že peníze nepůjdou jinam než na platy, dát nemůže.

Podobné je to s příslibem změny tarifních tabulek v příštím roce, tak aby lékařům průměrná měsíční mzda stoupla na 60 tisíc korun měsíčně. Ministr se přihládil k tomu, že o to bude usilovat, a to „v závislosti na zvyšování efektivity zdravitnického systému“.

Takové sliby ale vy vypjaté atmosféře posledních jednání na lékaře nefungují. „Řadu kroků, které máme naplánované a které jsme přislíbili nemůžeme garantovat, dokud ty kroky nebudou dokončeny a dokud nebudou ty výsledky reálné. Ale jsou věci, které nemůžete dokázat jinak, než že ten druhý partner chvíli počká a uzná pak, že to bylo naplněno,“ vysvětluje Heger.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?