Heger chce pozvolnou reformu

14. 11. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví začne zrušením zákazu připlácení nejprve u materiálu, pak péče. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) není pro radikální a rychlou reformu, jako se dělala na Slovensku.


Nechce jako jeho předchůdce z ODS Tomáš Julínek předložit najednou sedm zákonů a vše od základu otočit. Chce systém měnit pozvolna.

Začne zrušením zákazu připlácení, což mu umožní rozdělit péči na standard a nadstandard, na který si lidé budou moci připlatit.

Startem novela zákona o veřejném zdravotním pojištění

Potvrdil, že počítá s tím, že v půli příštího roku by si pacienti mohli začít připlácet na lepší materiál a v roce 2012 také na lepší péči. Do té doby se pro pacienty nic nezmění.

Startem k reformě má být novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Podle zdravotnických odborů ale je vymezení nároku pacienta v ní nedostatečné, hrozí, že pojišťovny kvůli nedostatku peněz přestanou část péče hradit dřív, než bude nadstandard vymezen.

Ministr řekl, že vymezení nadstandardu, pokud není nějaká katastrofická situace, kdy zdravotnictví finančně kolabuje, nejde ze dne na den.

„Myslím si, že to bude spíš smírná, pomalá vývojová cesta, že se vyjde v podstatě z faktu, že standardem je to, co se hradí dnes, a omezování se bude soustřeďovat hlavně na vstup nových technologií a na věci, které ještě nejsou tak úplně stoprocentně průkazné, a tam se bude přibrzďovat vstup novinek,“ vysvětlil.

Heger soudí, že řada zdravotníků, odborářů i politiků pochopila, že touto novelou v podstatě reforma začala. Odpůrci reformy proto novelu kritizují. ODS již dříve Hegerovi vytkla, že start reformy stále odkládá, exministr Julínek se podivoval, proč Heger nepřevezme sedm jeho zákonů a nespustí reformu hned. TOP 09 mu zase vytýkala, že je mírnější, než by měl být podle programového prohlášení své strany.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?