Heger chce v reformě určit vstup nových medicínských technologií

23. 11. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Součástí reformy ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je i úprava vstupu nových medicínských technologií do českého zdravotnictví. Heger to řekl ČTK.


Drahé přístroje si po zrušení ministerské přístrojové komise kupují krajská či soukromá zařízení bez omezení. Od zdravotních pojišťoven pak požadují, aby jim léčení pacientů na nich zaplatily. Pokud pojišťovny odmítnou, zveřejní v médiích, že pacienti jsou ohroženi, protože nedostanou léčbu.

„U nových technologií, které teprve přicházejí, je jednoznačnou povinností ministerstva to kontrolovat. Budeme se snažit napsat legislativu tak, aby to mělo ministerstvo snazší a mělo v ruce potřebné nástroje,“ řekl ministr.

Druhý takový sál je v Brně, s budováním dalších Heger nepočítá, dva prý pro republiku stačí. Zhruba dva roky se bude sledovat, jak se vyvíjí potřeba operačních výkonů. Pro pacienty by neměl být problém dojet do Prahy nebo do Brna, a pojišťovnám se soustředění péče vyplatí.

Technologie podle Hegera dospěly tak daleko a jsou tak drahé, že soustředění do několika málo center je rozumné.

Předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny a bývalý první náměstek ministra Marek Šnajdr (ODS) připomněl, že ministerstvo ustavilo síť komplexních center pro onkologii, kardiologii či neurologii. „Pokud jsou výkony nasmlouvány v těchto zařízeních, tak jsou to nejlépe investované peníze ve zdravotnictví,“ uvedl.

Heger potvrdil, že chce nové technologie zavádět na vždy na jednom, dvou pracovištích, aby se rok, dva, tři sledovalo, jak se vyvíjejí počty pacientů a zda metody jsou opravdu tak účinné, aby bylo rozumné je poskytovat, dokonce i rozšiřovat.

„Po vyhodnocení se řekne, je rozumné pro toto spektrum pacientů je provozovat, pacientů je tolik, že dvě centra stačí. U jiných technologií se zjistí, že je center potřeba víc, třeba deset. Bude se pak licitovat, kolik má zdravotní pojištění rezerv na to, aby nové technologie vpustilo v plošné podobě,“ shrnul.

České zdravotnictví zažilo podle ministra v posledních letech boom operačních robotů. Heger soudí, že zpětně těžko může toto vybavení rušit. „Efektivnější bude kontrolovat vstupy nových technik přes úhradové mechanismy zdravotních pojišťoven,“ řekl.

Nejsnazší tedy podle něj bude, když se dohodne v pojišťovně, kolika pracovištím určitou léčbu zaplatí. Další pracoviště, která si vybavení i bez dohody s pojišťovnou koupí, buď nedostanou péči uhrazenou v plné míře, nebo si musejí na provoz ušetřit.

„Pokud se podaří zrušit paragraf, že si pacienti nesmějí připlácet na lepší péči, a pacienti, kteří nebudou zcela indikováni, budou tuto metodu chtít, tak si v těchto zařízeních připlatí na nadstandard,“ dodal ministr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?