Heger chce více podpořit primární prevenci zdraví

8. 10. 2012 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce od roku 2014 přesunout velkou část dotací na druhotnou prevenci do oblasti primární podpory zdraví. Tedy více ovlivňovat zdravý životní styl a postupně měnit myšlení lidí, což souvisí i s podporou národní cyklostrategie pro léta 2013 až 2020.


„Doteď se podpora týkala záležitostí, při nichž už je zdraví ohroženo, což jsou různé screeningové programy. Ty budou fungovat dál a potřebují více propagace. V souvislosti s cyklostrategií však nyní hledáme způsoby a možnosti, jak podpořit aktivity v souvislosti s cyklistikou a cyklodopravou,“ uvedl Heger.

Podle odborné studie londýnské školy ekonomiky a politických věd dokáže každý ujetý kilometr na kole ušetřit ve zdravotnictví 0,9 eura (22 korun) a pravidelný cyklista stráví ročně na nemocenské o den méně. V Belgii program Do práce na kole ušetří zaměstnavatelům ročně čtyři miliony eur (99,5 milionu korun), které by jinak vyplatili na nemocenské.

Aby podobné projekty mohly fungovat i v Česku, je potřeba ministerské spolupráce. Nejprve je potřeba vybudovat kvalitní infrastrukturu a zajistit bezpečnost cyklistů. „Investice do dopravních opatření se projeví úsporami ve zdravotnictví,“ řekl národní cyklokoordinátor Jaroslav Martínek. „Kvůli snižování zdrojů se hledají cesty, jak zajistit zdraví jinak než léky či operacemi,“ řekl Heger. Důležité podle něj je, aby se s osvětou a prevencí začínalo už u dětí, které tak získají správné návyky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?