Heger dá vládě zprávu o využití peněz na techniku a investice

5. 6. 2013 7:46
přidejte názor
Autor: Redakce
V klíčových oblastech zdravotní péče má ministerstvo zdravotnictví kontrolu nad hospodárným vynakládáním peněz; konkrétně jde o síť specializovaných center. Ve zprávě pro vládu tím reagoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) na výtky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), že nemá střednědobou koncepci pro rozmisťování zdravotnické techniky a pro rozvoj a obnovu nemocnic.


NKÚ kontroloval investice do státních nemocnic, prověřil stavební akce za 6,6 miliardy korun a nákup přístrojů za 860 milionů korun. Poukázal na problémy například při rekonstrukci a modernizaci dětské nemocnice v Praze-Motole či ve Fakultní nemocnici Ostrava.

Podle NKÚ je kvůli chybějící koncepci riziko, že stavební práce a nákupy techniky, jako počítačové tomografy (CT), jsou nehospodárné.

Heger připomněl, že NKÚ nezjistil neoprávněné čerpání peněz. K nedostatkům při přípravě a realizaci stavebních akcí přispívá podle něj to, že ministerstvo musí přihlížet k vládnímu prohlášení a vývoji státního rozpočtu. Strategie se proto často upravuje.

Podstatné podle Hegera ale je, že pro klíčové oblasti zdravotní péče naplňuje ministerstvo záměry, které nepodléhají těmto vlivům. Nákladná péče se soustřeďuje do center personálně a technicky vybavených tak, aby peníze na jejich modernizaci, rekonstrukci a vybavení zdravotnickou technikou byly cíleny a využívány efektivně a účelně.

Ministerstvo ve zprávě tyto sítě vyjmenovává - síť perinatologických center vznikla v roce 2002, komplexních onkologických center, hematoonkologických center, traumacenter a popáleninových center v roce 2008, komplexních kardiovaskulárních a kardiovaskulárních center v roce 2009 a cerebrovaskulárních a iktových center v roce 2010. V síti je i centrum pro podávání patogen-inaktivovaných transfuzních přípravků a koordinační centrum novorozeneckého screeningu pro ČR, obě z roku 2011.

Připomíná, že sítě vznikly po komplexních auditech a ve spolupráci s odbornými lékařskými společnostmi. Naproti tomu přeměna fakultních nemocnic na univerzitní a ustavení standardů hrazené péče podléhají ekonomickým a politickým vlivům, a i proto se zatím nepodařily.

„Pro zlepšení kvality prací v rozpracování koncepce a hospodárné využití peněz vytvořilo ministerstvo nový útvar - strategickou projektovou kancelář,“ uvedl Heger.

Ministerstvo má podle něj přehled o vybavení fakultních nemocnic drahými přístroji. Ministerská komise pro rozmístění těchto přístrojů ale byla zrušena, její roli převzaly pojišťovny, které rozhodují o úhradě péče.

Ministerstvo pracuje na koncepci zavádění nových technologií, dokončuje metodiku jejich hodnocení. Využití prostředků v nemocnicích kontroluje. Celkem v prověřovaném období provedlo 46 kontrolních akcí ve fakultních nemocnicích, z nich 24 se týkalo akcí, jimiž se zabýval NKÚ.

Ministerstvo zjistilo, že v letech 2006 až 2012 nedodržely fakultní nemocnice postupy a podmínky ve 14 případech. Podalo už podněty finančním úřadům ke kontrole těchto investičních akcí pro podezření z porušení rozpočtové kázně, uvedl Heger.

Opakování nedostatků chce podle něj ministerstvo předejít tím, že aktualizovalo a upřesnilo metodické a prováděcí předpisy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?