Heger nabídl nemocnicím analýzy, zda budou mít na růst platů

12. 3. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nabídl v pátek nemocnicím provedení analýz, na kterých se dohodl s odbory. V dopise upřesnil požadovaná data. Analýzy mají každé nemocnici ukázat, zda bude mít na zvýšení platů.


Od nemocnic žádá Heger souhlas s poskytnutím dat a zveřejněním výsledků. Chce také potvrzení plné součinnosti. Nemocnice jsou podle zjištění ČTK ochotny data pro analýzy dát, ale ne všechna.

Nemocnice řízené ministerstvem platy zvýšily, kraje a jejich nemocnice zatím ne. Tvrdí, že na to od zdravotních pojišťoven nemají. Podle vyhlášky mají pojišťovny letos zvýšit úhrady fakultním nemocnicím o dvě procenta, ostatním o 4,5. Platí většinou méně, navýšení bude až v doplatku, který dostanou nemocnice při vyúčtování v pololetí příštího roku.

Analýzy slíbil lékařským a zdravotnickým odborům premiér Petr Nečas (ODS). Mají prověřit rozdílná čísla odborů, zaměstnavatelů i ministerstva, aby se ukázalo, zda je chyba na straně nemocnic nebo úhradové vyhlášky, podle které platí pojišťovny nemocnicím za léčení. Zvýšení platů garantuje memorandum, které loni podepsaly odbory s vládou.

Výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) Stanislav Fiala ČTK řekl, že nemocnice nemají se zveřejněním výsledků analýz problém. Data poskytnou, nedají je ovšem ministerstvu, ale pracovní skupině, ve které budou zástupci nemocnic, odborů a ministerstva.

Podle stínového ministra zdravotnictví ČSSD Davida Ratha žádá ministr řadu interních informací z chodu nemocnic, přitom by stačilo porovnat úhrady od pojišťoven v loňském a letošním roce. „Z této informace by jasně vyplynulo, že nemocnice za stejný objem péče obdržely letos méně peněz,“ sdělil Rath ČTK.

Heger v dopise nemocnicím uvádí, že data by se souhlasem nemocnice daly zdravotní pojišťovny. Chce zhodnotit reálný nárůst úhrad od pojišťoven pro rok 2012 a efektivitu poskytované péče, tedy zda nemocnice vydává peníze účelně a hospodárně.

Chce ověřit výdaje na provoz a rozvoj nemocnic, včetně vydání za léky, materiál, energie či investice v předchozích dvou letech a plány pro letošní rok. Porovnat chce smluvní podmínky fakultních a krajských nemocnic a výši záloh od pojišťoven. Pravost poskytnutých údajů si chce v nemocnicích zkontrolovat.

AČMN ministrovi také napsala. „Provedení kontrol jsme podpořili a navrhli jsme, aby se nekontrolovaly předešlé roky, ale to, zda peníze, které do nemocnic letos jdou, stačí na navýšení platů,“ řekl Fiala.

Odboráři chtějí výsledky analýz do konce března, na sněmu lékařských odborů 24. dubna rozhodnou o dalším postupu. Když analýzy potvrdí, že peněz na platy je málo, požadují změnu vyhlášky. Peníze navíc by pak měly mířit přímo do platů. Podle Hegera ale je toto řešení právně napadnutelné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?