Heger: Nechci válku s odbory

14. 2. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový scénář pro případ, že by nemocnice nezvýšily platy a odbory zahájily protesty, ministr Leoš Heger (TOP 09) nemá. Řekl to ČTK. Podle něj atmosféra v nemocnicích není tak vypjatá jako loni, kdy chtěla odejít pětina nemocničních lékařů.


Odbory se o případných protestech domluví až koncem února. Zatím chystají další platové návrhy.

Z nemocnic, které ministr spravuje, má potvrzeno, že v lednu platy zvýšily. Podle zjištění ČTK to udělaly nemocnice různě, vždy po dohodě s odboráři. Heger slíbil odborům od ledna růst platů o 6,25 procenta, nechal na vedení nemocnic, jak to provedou. Podle loňského memoranda uzavřeného mezi vládou a odbory by platy měly letos stoupnout o deset procent.

Nemocnice spravované kraji platy nezvýšily. Ojedinělou výjimkou jsou nemocnice společnosti Agel na severu Moravy, kde platy stoupnou o dvě procenta. Na Vysočině uvažují kvůli nesplněnému slibu o vypovězení 24hodinových služeb, Středočeši jednají o provozní dotaci, v Pardubickém kraji chtějí vyhodnotit příjmy od pojišťoven a tam hledat na růst platů.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň řekl, že loni nemocnice v krajích platy zvýšily, ke slibu memoranda se hlásily. Podle úhradové vyhlášky stoupnou příjmy těchto nemocnic letos o 4,5 procenta, fakultních jen o dvě. „Je otázka, zda kraje místo platů neřeší spíše investice. Měly by však spíš řešit nákupy materiálů a energií, na kterých fakultní nemocnice loni dokázaly ušetřit stamiliony korun, takže teď i přes menší nárůst příjmů mají na platy,“ poznamenal.

Pražská Thomayerova nemocnice přidala lékařům či sestrám 5,5 procenta, takže mohla přidat pět procent i ostatním. Odbory souhlasily, nechtějí prý zvyšovat napětí mezi zdravotníky a nezdravotníky. Místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová, která tu pracuje, zvýšení potvrdila. Od února ale už prý budou peníze jen jako motivační odměna. Primáři a vrchní sestry dostanou sumu, kterou podle svého uvážení rozdělí. „Tak to domluveno nebylo, budeme se bránit,“ řekla Vedralová.

Formou mimořádné odměny mají navýšení o 6,25 procenta zdravotníci v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Podle místopředsedy Lékařského odborového klubu Miloše Volemana, který tu pracuje, nezahrnují odměny příplatek za vedení a osobní příplatek, příjem tak stoupne méně.

Ředitelům svých nemocnic nařídil Heger zvýšení platů pod hrozbou odvolání. Ředitelům nemocnic krajů, měst či soukromých to nařídit nemůže. Šéfovi Asociace krajů Michalu Haškovi (ČSSD) napsal, aby to kraje svým nemocnicím nařídily. Ty tvrdí, že zvýšení slíbila vláda, ať na to pošle peníze. „Dostali jsme se s hejtmany do komunikace, která není srdečná,“ konstatoval Heger. Nyní čeká, zda odbory splní výhrůžky o protestech.

Vedralová uvedla, že odbory mají dvě varianty scénáře, protesty či vyjednávání. Pro vyjednávání mají hotový návrh zákona o odměňování, které má být stejné ve státních, krajských, městských či soukromých nemocnicích. Tarifní tabulky garantované vládou mají teď jen státní zařízení. Odbory chtějí, aby byly pro všechny nemocnice, které jsou placeny ze zdravotního pojištění. Začínající lékař by měl mít 1,5 násobek platu v zemi, lékař s atestací dvojnásobek a superspecialista trojnásobek. Loni měl lékař v průměru hrubého s přesčasy 56.735 korun měsíčně.

„Čekáme spíš, že se s odboráři budeme rozumně domlouvat. Nakonec náš slib z memoranda není nic jednorázového, zvyšování má pokračovat v příštím roce, kdy by měl být slib úplně naplněn,“ připomněl Heger. Zdůraznil, že nechce „válku“ s odbory, mohla by proces zvyšování platů přerušit. „I když jsme nebyli schopni naplnit slíbených deset procent, alespoň jsme projevili velmi dobrou vůli dělat, co umíme,“ zdůraznil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?