Heger nejdřív kňoural, pak se snažil přitvrdit

14. 6. 2011 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
O možnostech dobrovolného komerčního připojištění, lepším fungování lékové politiky i „rituálním tanci“ ministra zdravotnictví Leoše Hegera hovořily Zdravotnictví a medicína se stínovým ministrem zdravotnictví a středočeským hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD).


Ostře jste se pustil do reformy zdravotnictví. Kritizujete téměř vše, s čím ministerstvo přišlo. Můžete zmínit některé body, které jsou podle vás pro české zdravotnictví přínosné?

Nic přínosného jsem v plánech ministra nezaznamenal. Snad jen platonickou snahu sloučit dvě státní pojišťovny do jedné.

Jak hodnotíte změny ve vzdělávání lékařů? Komora má i přes dlouhodobou diskusi k novele zákona výhrady.

Ministerstvo se drobnými krůčky vydalo správným směrem, ale bohužel systém vyžaduje výrazné zjednodušení a zlevnění pro uchazeče. Minulá vláda vytvořila pro mladé lékaře komplikovaný, drahý a neprůchodný systém.

Odmítáte zvyšování spoluúčasti pacientů. Jak chcete zajistit, aby ve zdravotnictví byly potřebné peníze?

Stát má platit víc za své pojištěnce, a pokud to nebude stačit, bude se muset zvýšit povinné pojištění. V Německu to tak už udělali.

Platit si za operace v sobotu

V „Oranžové knize“ (tedy v programu ČSSD) píšete, že požadujete vybudování systému dobrovolného komerčního připojištění. Na co by se lidé mohli pojistit? Odmítáte přeci dělení péče na standardní a nadstandardní…

Už dnes je řada služeb nehrazených z pojištění a v průběhu času jejich počet přirozeně přibývá. Ne všechny novinky jsou vyhodnoceny jako nezbytné a natolik účinné, aby bylo potřebné je hradit z povinného pojištění. Tento stále se rozšiřující prostor je v budoucnu možné pokrýt komerčním připojištěním.
Například už současný systém ovšem umožňuje dohodu pacienta s lékařem a zdravotním zařízením, že může být třeba odoperován mimo běžný provoz, například v sobotu či neděli, pokud si to sám chce zaplatit. Tyto již dnes možné způsoby se ale málo nabízejí a málo využívají.

Kdo by tuto sféru komerčního připojištění zajišťoval?

Z počátku jen zdravotní pojišťovny. Do budoucna by se pak vidělo, jestli by do tohoto segmentu mohly vstoupit i jiné pojišťovny.

Blíže nespecifikujete, jak byste postupovali proti korupci. Použil byste některé kroky, jež zvolil ministr zdravotnictví Leoš Heger?

Neekonomické chování je patrné v oblasti lékové politiky, zdravotnického materiálu a dodávek zdravotnických technologií, případně staveb. Nemyslím si, že by většina plýtvání byla způsobena korupčním chováním. Za poslední roky se výrazně svázalo chování farmaceutických firem vůči lékařům. Dnes si žádná větší společnost nemůže dovolit uplácet lékaře nějakými drahými dárky nebo luxusními zájezdy. To, co bylo možné před deseti lety, je dnes minimalizováno. Přesto se s léky plýtvá a náklady na léky a zdravotnický materiál stále rostou. Zjednodušeně řečeno, farmaceutické společnosti vydělávají více než před deseti lety a současně výrazně redukovaly své náklady o to, co dřív poskytovaly lékařům. Přitom mi připadá, že společnost vůbec není čistší a čestnější.

V oblasti léků a zdravotnického materiálu lze neekonomičnost korigovat například předem známými objemovými limity, které jsou pojišťovny schopny na toto vynaložit. Současně je potřeba výrazně zjednodušit chaotický systém ve stanovení úhrad a cen léků a učinit ho logickým a předvídatelným. Totéž platí o zdravotnickém materiálu. V oblasti cen přístrojů a staveb je jediným řešením vyhlašovat výběrová řízení s maximální cenou, která je stanovena na podkladě nezávislé expertizy, jež vychází z porovnávání obvyklých cen u nás i v zahraničí. Nemám pocit, že by ministr Heger chtěl použít některou z výše popsaných cest.

Rituální tanec Leoše Hegera…

Jak hodnotíte výsledky protestní akce „Děkujeme, odcházíme“?

Dosáhla podstatné části svého cíle. Bohužel výsledek není stabilní, neboť pojišťovny platí nemocnicím za lékaře odděleně od plateb za veškeré výkony, tudíž kdokoli může tuto část opět škrtnout a budeme tak znovu na začátku.

Pod ostrou kritiku se v souvislosti s touto akcí dostala Česká lékařská komora, prý se chovala příliš odborářsky. Jak hodnotíte aktivitu prezidenta ČLK Milana Kubka?

Komora hájila zájmy svých členů, což je logické, naopak nelogické by bylo, kdyby tyto zájmy nehájila.

Byla podle vás hrozba odchodů reálná?

Částečně ano. Kdyby ne, tak už dnes máme v mnoha nemocnicích nedostatek lékařů.

Jak podle vás zvládl situaci ministr zdravotnictví Leoš Heger?

Jeho výkon mi nepřipadá nijak mimořádný. Nejprve s lékaři souhlasil, ale kňoural, že na to nemá peníze. Když to nezabralo, zkusil přitvrdit, a v okamžiku, kdy viděl, že na tvrdý postup nemá sílu, začal ustupovat. Prostě rituální tance.

Záchranné služby ministr podvedl

Má Středočeský kraj problém se zajištěním platů lékařům zdravotnické záchranné služby? Poskytli jste nějakou mimořádnou dotaci?

Ministr záchranné služby podvedl, protože tam se platy také navýšily, ale pojišťovny nezvedly úhrady ani o korunu, takže vše musí zaplatit kraj ze svého rozpočtu. Pro letošek jsme zvýšili dotaci o 14 milionů.

V poslední době se také hodně diskutuje o zvyšování platů sester. Bylo jim to přislíbeno v podstatě již dvakrát, stále však jejich platy zůstávají velmi rozdílné. Máte přehled o tom, jak je tomu ve vašem kraji?

V našem kraji mají sestry různě vysoké platy podle nemocnice, ve které pracují. Každá má svoji kolektivní smlouvu, ze které tyto rozdíly vyplývají. Vzhledem k tomu, že nám pojišťovny platí méně než v předešlých letech, nelze očekávat zvyšování mezd v krajských nemocnicích. Na současné úrovni jsme schopni je udržet jen díky mimořádným dotacím z krajského rozpočtu, které nemocnicím posíláme. Kdybychom je nedotovali, platy by šly strmě dolů

Chystá se restrukturalizace lůžek, provádíte analýzy? Víte, kolik lůžek budete moci zrušit ve vašem kraji?

V našem kraji zatím žádné rušení lůžek neplánujeme. Analýzy si ovšem provádíme.

Jednotlivé oblastní nemocnice jsou zastřešeny Krajskou nemocnicí Středočeského kraje. ODS kritizuje její fungování a tvrdí, že taková organizace je příliš drahá. Můžete uvést nějaké konkrétní opatření, kdy se díky tomuto propojení podařilo ušetřit?

Za dobu existence koordinačního a kontrolního orgánu krajské nemocnice se podařilo ušetřit desítky milionů korun. Díky tomu nemocnice perou levněji, uklízejí levněji, vaří levněji, levněji nakupují právnické služby, mají výhodnější pojištění a levněji seženou vybrané druhy léků a zdravotnického materiálu. Krajská nemocnice má obchodní oddělení, jež poptává jednotlivé druhy léků a materiálu s cílem získat co nejvýhodnější ceny. Kontrolu tohoto oddělení přitom provádějí jednotlivá obchodní oddělení jednotlivých nemocnic.

Platí pravidlo, že pokud obchodní oddělení určité nemocnice najde levnější dodavatele, toto zboží si nejen samo koupí, ale má povinnost na to upozornit centrální oddělení, které za tuto cenu začne nakupovat zboží i pro ostatní nemocnice.

Jaká je situace v privatizovaných nemocnicích? Jeden čas jste do nich poměrně často posílali kontroly. Je již situace stabilizována?

Není, kontroly posíláme nadále. Většinou vždy zjistí nějaké nedostatky, ale kvůli bezzubosti zákona s tím moc nenaděláme.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?