Heger o poplatcích: V době krize je každá miliarda dobrá

1. 7. 2010 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj bude mít svého ministra. Ve středu po půlnoci se budoucí vládní koalice dohodla na novém složení. A vzápětí přišla Deníku textová zpráva: "Dle dohody K9 bude MUDr. Heger ministr zdravotnictví."


Podepsán Zdeněk Harapát, předseda TOP 09 Královéhradeckého kraje, jejíž kandidáty Leoš Heger úspěšně vedl v květnových parlamentních volbách.

Jednání K9 začalo v úterý vpodvečer. Trvalo sedm hodin. Budoucí vláda se již nejspíše nebude měnit.

Leoš Heger včera dopoledne ještě pracoval na rentgenologickém oddělení fakultní nemocnice. Odpoledne odjel na jednání do Prahy. Rozhovor pro Deník i přes nabitý program neodmítl.

První otázka se týkala jeho pocitů, když se o jmenování dozvěděl. „Informaci jsem dostal asi ve dvě v noci. A po pravdě řečeno, ještě teďmám trochu pocit, jestli se mi to nezdálo,“ řekl s úsměvem v hlase příští ministr. Další otázky už směřovaly k jeho budoucí práci.

Nejcitlivější téma - zdravotnocké poplatky. Budou zachovány? V jaké výši, změní se systém úhrady?

Regulační poplatky ve zdravotnictví bude téma, o kterém bude muset jednat celé zastoupení K9. Já osobně se domnívám, že se úhradový systém už zažil a že třicetikorunový poplatek není tak velká částka, aby byla pro lidi neúnosná. Poplatky jitřily vášně v době zavádění. Domnívámse, že nějaká změna úhradového systému by je mohla opět zvednout. Spíše bude se bude třeba zabývat tím, aby lidé poplatek zaplatili při vstupním vyšetření a další následující měli zadarmonebo úhrada za odborné vyšetření, když na něj pacient jde bez doporučení odborného lékaře. Poplatky bych nerušil, zejména v době ekonomické krize je každá miliarda pro zdravotnictví dobrá.

Bude se ministerstvo zdravotnictví zpětně zabývat gestem krajů, které protiprávně rozdaly lidem desítky milionů korun na úhradu regulačních poplatků?

Tato problematika je v kompetenci právníků, nespadá do oblasti zdravotnictví.
Jedná se o záležitost velmi složitou. Domnívám se, že se k ní vláda nebude vracet.

Nastoupíte do funkce v době, kdy lékařský klub Lékařského odborového svazu nabádá lékaře k hromadným výpovědím. Jak se s touto situací chcete vypořádat?

Nespokojenost lékařů s platovými podmínkami je dlouhodobá a čas od času situace kulminuje, to se děje i právě teď. V každém případě hodlám s nimi i s profesními organizacemi jednat. Věřím, že pochopí, že alespoň v době finanční krize, do které se zdravotnictví dostává, nebude zvyšování výdajů reálné.

Jsou podle vás platy lékařů opravdu tak nízké, jak si stěžují?

Zejména nástupní platy jsou podhodnocené. Povolání lékaře je velmi časově náročné a zodpovědné a k tomu se přidávají povinnosti při získávání odborné způsobilosti.

Platy by měly být takové, aby i mladému lékaři dovolily důstojný život. Při počtu odpracovaných hodin výše jejich platu neodpovídá Zákoníku práce.

Je třeba nějakých systémových změn ve zdravotnickém školství?

Středoškolský systém se v poslední době stabilizoval a v přípravě středních zdravotnických kádrů nejsou potřeba žádné zásadní změny. Určité problémy vznikají tím, že se vysokoškolské bakalářské obory přesunuly ze zdravotnických škol na univerzity.

Ale mnohem větší problémy jsou v oblasti vysokoškolského vzdělávání lékařů. V tomto směru bude potřeba zásadních změn.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?