Heger osekává lékovou korupci. Děláme z lékařů hlupáky a z lidí ovce, namítá Šťastný

26. 10. 2012 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Hegerovi tradiční odpůrci z ODS Marek Šnajdr s Borisem Šťastným kritizují novelu zákona o regulaci reklam, která má omezit uplácení lékařů a lékárníků farmaceutickými firmami. Novela přesto prošla ve sněmovně prvním čtením. Podívejte se, jak chce Heger bojovat s korupcí ve svém resortu.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger dál hledá recept, jak omezit korumpování lékařů a lékárníků, kteří čelí obrovské lobby farmaceutických firem.

Ve čtvrtek částečně uspěl ve sněmovně, kde mu poslanci schválili v prvním čtení novelu zákona o regulaci reklam. Ta má přesněji a leckdy i přísněji vymezit marketingové vztahy mezi lékaři, lékárníky a firmami, které vyrábějí léky. Sankce za porušení stanoví proti současnosti trojnásobné, až do výše 15 milionů korun.

Předlohu, která nyní míří do zdravotnického výboru, však čekají ještě velké potíže. Někteří poslanci už ohlásili, že se budou snažit o její změny.

Nejhlasitějšími kritiky jsou podle očekávání tradiční Hegerovi oponenti - a přitom zároveň vládní koaliční poslanci z ODS - Marek Šnajdr a Boris Šťastný. Silné zastání přitom mají i v opozičních řadách.

Podle Šnajdra novela vychází vstříc mediální poptávce. Účinná by podle něho byla úprava, podle které by zdravotnická zařízení nepředepisovala konkrétní lék, ale účinnou látku.

Šnajdr se spolu Borisem Šťastným (ODS) pozastavil zejména nad ustanovením, podle kterého nebudou smět reprezentanti farmaceutických firem navštěvovat lékaře v ordinačních hodinách.

Poslanec: Lékaři nejsou bílá mafie

„Děláme z lékařů hlupáky a z lidí ovce,“ uvedl Šťastný. Zákaz podle Šnajdra nebude možné kontrolovat. Šťastný navíc soudí, že stát nemá právo zasahovat do regulace preparátů, které nejsou hrazené ze zdravotního pojištění.

Mnohé výtky Šťastného podpořil sociální demokrat Jan Koskuba. „Lékaři nejsou banda korupčníků, není to bílá mafie,“ uvedl. Komunista Jan Klán zase kritizoval pasáže, které podle něho omezí soutěž mezi lékárnami.

Heger: Píchnul jsem do vosího hnízda

„Zdá se, že jsem píchnul do vosího hnízda,“ komentoval debatu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Zákon má podle něho postihnout nepoctivé jednotlivce, kteří kazí pověst ostatních.

Předloha zahrnuje mezi reklamu na léky také průzkumy trhu, marketingové studie a poregistrační studie, které nebude možné nadále provádět za úplatu. Novela také zpřesňuje a výrazně omezuje sponzoring kongresové turistiky. Jasně stanoví, že lze lékaři hradit pouze zdůvodnitelné výdaje na dopravu, stravu, ubytování a registrační poplatek.

Pokud bude novela platit, budou zakázány soutěže, loterie a hry, kterými chtějí firmy ovlivňovat předepisování léků. Novela uloží firmám, aby ve svém účetnictví dokládaly příjmy a výdaje související s reklamou na konkrétní lék. Státní ústav pro kontrolu léčiv má pak nově dohlížet také na reklamu na potravinové doplňky a reguloval ji, aby doplňky nebyly nadále uváděny jako léčiva.

Celý článek včetně přehledu změn najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?