Heger: Pokud někde přidám, jinde budu muset ubrat

16. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Připomínky ambulantní sféry by mělo ministerstvo do úhradové vyhlášky zapracovat do konce týdny.V případě dalších nesrovnalostí dojde poté k další schůzce. Před jednáním s Koalicí soukromých lékařů Leoš Heger připomněl, že chápe výhrady lékařů, pokud ale někde přidá, jinde bude muset ubrat.


Vážení čtenáři, omlouváme se, ale avizované vyjádření České lékárnické komory k dvacátému sjezdu naleznete na stránkách Zdraví.Euro.cz až ve čtvrtek. Děkujeme za pochopení.

Zástupci Koalice soukromých lékařů se tak zřejmě s ministerstvem ještě v pátek, či pondělí s ministrem sejdou. Připomínky zaslali lékaři ministrovi už minulý týden, včera na společném jednání mu ty hlavní zopakovali.

„Beru to jako první kolo vypořádání našich připomínek. Pro mě je zklamáním, a myslím že i pro všechny dětské praktiky, že není dohoda o ekonomické kompenzaci za to, že dětští lékaři nevybírají 30 korun regulačního poplatku,“ uvedl pro ČTK Milan Kudyn se Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Ministerstvo připomínky zástupců různých druhů péče prý chápe, všem ale vyhovět nemůže.
„Ministerstvo rozhodně nebere požadavky lékařů na lehkou váhu. Vidí body, kde je možný kompromis, nicméně musí nejprve vyhodnotit připomínky zástupců všech druhů péče,“ shrnul Vlastimil Sršeň.

Stomatologové: respektujte naši domluvu s pojišťovnami

Ministerstvo zdravotnictví chce dát stomatologům méně peněz, než kolik si za péči o chrup svých pacientů domluvili se zdravotními pojišťovnami. Podle zubních lékařů může ale naopak znamenat spíše větší výdaje. Navržená vyhláška by podle nich vedla k nárůstu objemu úhrad z veřejného zdravotního pojištění, byť záměr ministerstva zdravotnictví byl opačný.

Návrh totiž například zmiňuje 3 prohlídky u dětí do 18 let ročně, místo dosavadních 2, které prý postačují. Ze strany pojišťoven také nebyly podle České stomatologické komory letos vůči zubařům vyvíjeny žádné tlaky na snížení výdajů. Návrh nové úhradové vyhláška podle lékařů narušil už uzavřenou dohodu mezi nimi a zdravotními pojišťovnami.

„Nám je naprosto jasné, že ve veřejném zdravotním pojištění není dostatek financí na poskytování celého spektra zdravotní péče. I proto jsme třeba vystoupili s návrhem na vyřazení výplní z veřejného zdravotního pojištění, kde by se například uspořila 1 miliarda korun. Politici to odmítli, potom hledejme nějakou další cestu. V tomto případě ani tolik nejedná o ty finance, jako o odbornou část vyhlášky,“ uvedl pro Český rozhlas Pavel Chrz.

Připravenou vyhlášku kritizuje i Česká lékařská komora, poukazuje na 18 miliard, které údajně leží zbytečně na účtech zdravotních pojišťoven, místo aby šly na péči. Podle nemocnic povede pokles příjmů v příštím roce k odkládání operací a odmítání pacientů. Ambulantní specialisté varovali, že dají pacientům méně péče, praktičtí pediatři upozornili, že nebude na léky pro děti.

Lékaři si musí poradit ze svých kapacit

Podle Hegera ale není jiné řešení než situaci přijmout a snažit se poradit si s tím z vnitřních kapacit, zracionalizovat poskytování péče. „Je to velmi obtížná rada, ale když půjdeme tři roky zpátky, kdy bylo peněz zřetelně méně než teď, tak medicína zase o tolik horší nebyla. Nebyl bych tedy tak pesimistický,“ doplnil pro ČTK Heger.

K vyhlášce doplnil, že výraznější příliv peněz do systému se dá očekávat až v roce 2012. „Jeden každý segment má svým způsobem pravdu, když chce víc peněz, to je naprosto legitimní a dělo se to i v době, kdy objem vybraného pojistného rostl. Ale teď, když peněz je málo a každému segmentu se kousek ukrojí, tak naříkají všichni,“ poznamenal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?