Heger předá rozpracovanou reformu, hlavně pojišťovenské zákony

3. 7. 2013 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví v demisi Leoš Heger (TOP 09) nestihne dokončit reformu. Svému nástupci, kterým bude náměstek Fakultní nemocnice Motol Martin Holcát, předá balík rozpracovaných zákonů. Heger ČTK řekl, že za nejdůležitější považuje dokončení pojišťovenských zákonů, které změní pravomoci a odpovědnost pojišťoven a umožní, aby pacienti, kteří se řídí doporučením lékaře, dostali od pojišťovny ročně tisícikorunový bonus. Holcáta si Heger cení jako zkušeného manažera.


„Určitě všechno panu doktoru Holcátovi předám, a pokud to bude on, je to zkušený člověk, rozumný manažer, tak si myslím, že se dohodneme na mírovém převzetí úřadu i materiálů,“ řekl. Nadále bude pracovat jako poslanec, právě si stěhoval své věci do parlamentu, a rád by se ucházel o poslanecký mandát i v příštích volbách.

V jaké podobě nová vláda převezme připravené normy, záleží podle Hegera jen na ní. Všechny materiály i zkušenosti jí předá k dalšímu použití.

Heger uvítal záměr premiéra Jiřího Rusnoka zvýšit platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané. Hegerovi se to opakovaně ve vládě Petra Nečase nepodařilo, zatím naposledy navrhoval zvýšení, které by resortu přineslo ročně navíc 3,7 nebo 5,7 miliardy. Systém se bude letos podle Hegerova očekávání potýkat s propadem zhruba šest miliard. Zdravotnictví ročně spotřebuje až 290 miliard korun.

„Zbývá balík pojišťovenských zákonů, který je v připomínkovém řízení, takže to předáme našim nástupcům a uvidíme, co převezmou,“ řekl Heger. V zákonech je například zveřejňování smluv pojišťoven s nemocnicemi a lékaři na internetu. Bude tak veřejná kontrola, jestli někdo není neoprávněně zvýhodněn. V zákonech je nově nastavena také smluvní politika zdravotních pojišťoven a hodnocení technologií jako novinka v mechanismu tvorby ceny.

Nástupci dá Heger také připravený zákon o univerzitních nemocnicích, který považuje z politického hlediska za největší průlom. Proti některým pasážím protestovala ODS, proti některým ČSSD a protesty šly proti sobě. Kompromisu dosáhl Heger jen mezi zdravotnictvím a vysokými školami.

Po připomínkovém řízení je norma zakazující kouření v restauracích. Heger soudí, že nad hlavním kontroverzním bodem, zákazem kouření v restauracích, bude velká diskuse. I kdyby zákon prošel bez zákazu kouření, bude to podle něj krok kupředu, protože se reguluje prodej, aby se k tabáku a alkoholu nedostaly děti.

Končící ministr si cení toho, že se podařilo nově zpracovat sazebník, tedy seznam výkonů, podle kterého platí zdravotní pojišťovny za léčení. Vyjít by měl koncem prázdnin. Dosavadní sazebník je prý nevyvážený, při jeho tvorbě záleželo na tom, co si která lékařská odbornost vylobovala. Nyní se mají poměry srovnat, přínosné to bude i pro pacienty.

Při bilancování tří let v čele resortu vyzdvihl Heger zákony o zdravotních službách. „Nasadily novou laťku v naší legislativě, potřebují ještě drobné úpravy, ale jsme rádi, že jsme se zbavili starého zákona o zdraví lidu,“ řekl. V zákonech o službách získali pacienti nová práva, například právo na podrobnější informace. Nařízením vlády byla stanovena dostupnost zdravotních služeb - lékaři jsou na dosah, jsou přesně dané dojezdové vzdálenosti.

Heger řešil také dvě velké kauzy - v té první Děkujeme, odcházíme se mu podařilo přesvědčit téměř 4000 nemocničních lékařů, aby stáhli výpovědi. Průměrný plat lékaře ve fakultní nemocnici loni dosáhl 68.500 korun, zhruba 2,5 násobku průměrné mzdy v zemi. Ve druhé kauze řešil Heger sérii metanolových otrav. Ministerstvo bleskově zajistilo ze zahraničí lék na léčbu nejvážnějších případů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?